RECENZIJA: Huawei P30 Lite

Kineski proizvođač Huawei prošle godine, lansirao je na tržište Huawei P30 i P30 Lite. Ne mogu, a da ne spomenem, da kad god držim u ruci Huawei-ev pametni telefon, fasiciran sam dizajnom. Čak mislim da su jedni od najboljih kompanija što se dizajna tiče.

. www.snizenja.ba

P30 Lite ima ekran rezolucije 1080x2312 px sa zaslonom u obliku slova U. Ugao gledanja je poprilično dobar, a ekran nema problema sa prikazivanjem sadržaja na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Omjer zaslona i tijela kod P30 Lite iznosi 84,2%, gornji dio „tijela“ uređaja nema bradu, ali donji dio ima. Ne toliko izražajnu, ali i dalje postojanu. To nekima može biti problem, ali ne vidim razlog, jer korištenjem, ona se jako dobro „utopi“ u ekran, tako da vam se oči brzo naviknu.

Kamera P30 Lite ima trostruki glavni senzor od 24MP sa otvorom blende f/1.8, 8MP ultra široki objektiv od 13mm i 2MP senzor dubine za portretne fotografije, sa selfie kamerom od 32MP. Uređaj ne podržava snimanje u 4K režimu, što je neka loša strana, ali nešto dobijemo, nešto izgubimo. Prilikom fotografiranja, preporučujem vam da isključite Al režim, ukoliko vam je on uključen fotografije će vam izgledati dosta blijedo i sa lošim kontrastom. Ali ukoliko volite takve fotografije, zanemarite ovaj dio teksta, jer su me davno naučili da se o ukusima ne raspravlja :))

Kao što sam prethodno napomenuo P30 Lite nema opciju snimanja videa 4K režimu, te ako uzimate uređaj radi video snimaka, onda ovo nije telefon za vas. Snimanje videa na P30 Liteje poprilično loše, tako da vam ne preporučujem ovaj telefon, ako ga mislite koristiti za snimanje, primjera radi Tik Tok-a (pratim trendove  ).

P30 Lite pokreće Hisilican Kirin 710, sa 4GB RAM-a, sa ovakvim čipsetom ne možete čekivati impresivne performanse. Ali pozitivna strana slabijeg čipseta, jeste vijek trajanja baterije, kao što rekoh, malo dobiješ, malo izgubiš. Uređaj podržava brzo punjenje. Prema Huawei web stranici, P30 Lite možete u potpunosti napuniti za 105 minuta.

P30 Lite je najekonomičniji od P30 serije uređaja. Definitivno mogu zaključiti da P30 Lite je vrunski dizajniran sa poprilično dobrom kamerom, ali nauštrb kvalitete ekrana, te određenih mogućnosti kamere i kvalitete video snimaka. Ukoliko se zadovoljavate ovim kompromisom, onda je Huawei P30 Lite pravi izbor za vašu kupovinu.

Dimenzije: 152.9 x 72.7 x 7.4 mm

Težina: 159g

Displej: LTPS IPS LCD 16M

Rezolucija: 1080 x 2312 px

OS: Android 9.0 (Pie), EMUI 10.0

Bluetooth 4.2, NFC, Radio, USB 2.0 Type C

face