BUHTE SA ŠLJIVAMA I VIŠNJAMA

www.veza.ba

SASTOJCI
Za kvas
20 g svježeg kvasca
1 mala žličica šećera
1 žlica glatkog brašna
50 ml mlakog mlijeka

Za tijesto
500 g glatkog brašna
1 žlica šećera
malo soli
1 jaje
5 dag otopljenog maslaca
2 žlice ulje
200 ml mlakog mlijeka

Za punjenje
30- ak šljiva ili
300 g višanja
30- ak žličica šećera

PRIPREMA
Ugrijte mlijeko. Kvasac i šećer rastopite u 50 ml. mlakog mlijeka, dodajte žlicu brašna, dobro izmješajte i ostavite da se diže.
Za to vrijeme prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete mjesiti, dodajte šećer, sol, promješjte, daodajte rastopljeni maslac i ulje, jaje, toplo mlijeko i na kraju uzdignutu kvasac. Zamjesite glatko i elastično tijesto. Poklopite ili pokrijte krpom te stavite u hladnu i zatvorenu pećnicu da se diže, dok se tijesto udvostruči.

Kad se tijesto diglo, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu, pospite ga sa malo brašna i razvaljajte na otprilike pola centimetara debljine. Tijesto izrežite na kvadratiće 6*6 cm. Na svaki kvadratić stavite po žličicu šećera, pa na nju 1/2 od cijele šljive (ovisi od veličine) ili 1 žličicu višanja… opet ovisi da li su vam otkoštene ili ne, ali stvite toliko da se mogu lijepo zatvoriti (4-5). Ruke vam stalno moraju biti suhe, jer u protivnom buhtu nećete moći zatvoriti pa ako vam se smoće od soka, obrišite ih papirnatim ručnikom i onda zatvorite, tako što ćete suprotne krakove stisnuti prema sredini i pa onda i okolo da vam sok tjekom pećenja ne iscuri.

Tepsiju 25*35 ili okruglu promjera 26, namažite sa uljem, buhte stavljajte jednu do druge, namažite svaku prije sa uljem ali ih nemojte previše stiskati jer ih još morate ostaviti da se još jednom dignu. Buhte odozgora premažite sa uljem, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom da se dižu još jednom.

Pećnicu zagrijte na 180°C, tepsiju stavite u nju i pecite cca 30 minuta, odnosno dok lijepo porumene. Možete provjeriti da li su pečene ako tankim nožem prođete između dviju buhti gdje se spajaju. Ako nož izađe suh, gotove su.
Izvadite ih van, pokrijte čistom krpom (samo da se ne osjeti po omekšivaču) i ostavite ih (ako ste karakter… ali ja nisam) da se prohlade jedno 20-ak minuta, a onda navalite i uživajte.

SAVJET
# Ja trenutno koristim zamrznute šljive i višnje i otkoštene su. Odmrznem ih ali kada ih stavljam na kvadratiće ne cjedim ih previše (ne da plivaju u soku) već naka ostanu sočne, tada će vam i buhta biti sočnija.

# Kad koristim svježe voće , princip je skoro isti. Operem šljive ili višnje, obrišem ih i onda ih ne otkošćujem jer su bolje i sok ne iscuri iz njih dok punim buhte, a buhte vam budu fine sočne.

Slatko - Slani RECEPTI

Savjeti za malo zdraviji život

TOP INFO

TOP KATALOZI

Turističke ponude