Uvrstite ove namirnice u vaš jesenji plan ishrane, opskrbite seluk nutrijentima korisnim za vaše cjelokupno zdravlje, te ojačajte vaš odbrambeni sistem protiv virusa i oboljenja koja se javljaju u ovo doba godine.
Uvrstite ove namirnice u vaš jesenji plan ishrane, opskrbite seluk nutrijentima korisnim za vaše cjelokupno zdravlje, te ojačajte vaš odbrambeni sistem protiv virusa i oboljenja koja se javljaju u ovo doba godine.
Ukoliko želite da probate istinsku deliciju, ne tražite dalje – ova torta je upravo to! Njen bogati ukus zaista je nešto posebno, a sada je i pravo vrijeme da je napravite, kada su šljive i najzrelije. Prijatno!
Nar, šipak ili mogranj, lat. Punica granatum, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Jesen je ovdje, a s njom se u vrtu javljaju i mnoge sezonske namirnice koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje. U kombinaciji s drugim voćem i povrćem ove namirnice mogu stvoriti eksploziju nevjerojatnih okusa. Ukoliko nemate vlastiti vrt, ove jesenske super-namirnice možete potražiti na tržnici ili kod lokalnih poljoprivrednih proizvođača.
Marmelada se može napraviti od limuna, limete, grejpa, mandarina, slatkih naranča, bergamota i drugih citrusa ili bilo koje kombinacije navedenih ali marmelada od seviljskih naranči je daleko najbolja i najpoznatija. Ovo je odličan, brz i lak recept za ovu klasičnu marmeladu.
Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), željeza, kalija, magnezija, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su prijeko potrebni za zdravo tijelo i um.
Ovo je jedan od onih kolača koje ćete praviti često. Zašto? Jednostavan je za napraviti, ne treba vam brdo skupih sastojaka te je fenomenalno kremast. Sigurni smo da ćete uživati u njemu (mi, definitivno, jesmo). Prijatno!
Zagrijati rernu na 180C. Mikserom umutiti pjenasto jaja, šećer i vanilin šećer. Lagano dodati brašno, pire od kestena i prašak za pecivo. Četvrtasti pleh dimenzija 35x20cm podmazati i obložiti papirom za pečenje. Sipati masu i peći u predhodno zagrijanoj rerni 20 minuta. Pečenu koru odmah izvaditi iz pleha i staviti na papir za pečenje posut kristal šećerom.
Mnogo je lijekova koji pomažu borbi protiv upale sinusa i gripe, ali bitno je znati razdvojiti to dvoje. Simptomi gripe se povlače nakon sedam dana, a u slučaju sinusitisa upala traje mnogo duže, a u nekim slučajevima s vremenom se zna i pogoršavati. Uglavnom, za liječenje i jednog i drugog problema mogu se upotrijebiti slični pripravci.
Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili svježe namirnice, ali ih jednostavno niste stigli iskoristiti prije nego su počele propadati? Uz ove im trikove produljite rok trajanja.
Poslušajte ove savjete i održite svoje namirnice svježima dulje vremena, piše Cosmopolitan.
Ovi su napici puni šećera, glukoznog sirupa te čak i očvrsnute biljne masti te raznih aditiva... Imaju vrlo malo kafe pa ih možda i nije najpametnije nazivati kavom. Iako prekomjerno uživanje može izazvati simptome psihofizičke ovisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje, obična “turska” kava ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijem, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te pridonosi zdravlju moždanih stanica, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.
Kukuruz je prepun hranjivih tvari, lako se vari i obiluje ugljikohidratima, a kako nema baš puno masti zapravo je odličan izvor brze energije. Kukuruz ima najveću klicu koja ima velik udio šećera i masti, pa se od nje radi ulje.
Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.
Narežite marelice i bademe te ih s grožđicama stavite u zdjelu. Prelijte vodom do vrha i ostavite sat vremena. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na 3 – 4 žlice ulja. Dodajte janjetinu i ravnomjerno je popirjajte. Začinite s malo muškatnoga oraščića i pola žlice cimeta te posolite i popaprite.
S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima. "Recept za ajvar prenosi se iz generacije u generaciju"
Jede vam se nešto slatko i brzo? Nećete naći ništa brže od ovog recepta kojeg predstavlja 'dugojezični' celebrity chef Gordon Ramsey. isprobajte tiramisu gotov za manje od pola minute!
Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pšeničnu krupicu, mak koji ste prethodno samljeli, ulje, jabuke, mlijeko i sve zajedno dobro izmiješajte.
Analizirajući najveći broj jela bosanske kuhinje, mozžemo reći da se u njoj na autentičan način prepliću kolorit Istoka i Zapada, krož dug period odomaćivanja jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija,Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne ) modifikovana su u toj meri da se slobodno mogu nazvati Bosanska jela. Ovoga puta vam predstavljamo bosanske čorbe, Beogvu, Sarajevsku i Višegradsku.
Tjesteninu skuhati u slanoj vodi. U posebnoj posudi pomiješati jaja, mlijeko, vrhnje za kuhanje, zgnječeni češnjak, začine i svježi sir. Umak dobro pomiješati. Kada je tjestenina gotova, pomiješati je sa umakom i staviti u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali sa maslacem.
Osim što je vrlo ukusna, bundeva je i iznimno ljekovita. Sadrži antioksidanse i vitamine, a smanjuje rizik od mnogih bolesti. U kuhinji se može pripremiti na mnogo načina, a može se jesti čak i sirova. Mi vam danas otkrivamo nekoliko fantastičnih recepata zbog kojih ćete zasigurno zavoljeti bundevu.
Od bjelanjaka najprije istucite snijeg bez šećera, zatim dodavajte žlicu šećera i snijeg stalno tucite. Na kraju dodajte mljevene orahe, pa snijeg istucite do kraja. U suhi lim stavite pergament papir, namažite ga masnoćom, pa žlicom ili štrcaljkom napravite male poljupce (pusle). Odmah stavite u zagrijanu pećnicu i više sušite nego što i pečete na slaboj temperaturi oko 1 sat, da se snijeg posve stvrdne, ali pazite da ostanu bijeli.
Napravite tijesto, njime obložite rasklopivi kalup promjera 28 cm, pa ga ispecite do pola. U multipraktiku usitnite cijele bademe tako da dobijete prah. Stavite ih u zdjelu. Pjenasto izmikasajte maslac i šećer. Stavite u smjesu s bademima, dodajte i lagano umućena jaja, pa temeljito promiješajte kako biste dobili finu, glatku smjesu.
Marelice ogulite, raspolovite, pa iz koštica izvadite jezgre koje oparite da biste ih lakše ogulili. Očišćene marelice i jezgre stavite u staklenku pa ih zalijte kipućim sirupom od šećera i vode. Staklenku stavite u posudu s mlakom vodom pa je prokuhajte 10-15 minuta.
Mekane i slasne njoke zaista nije teško napraviti, a uz dodatak povrća i začina pretvaraju se u ukusan i zasitan obrok. Iako mnogi zaziru od izrade domaćih njoka, postupak je krajnje jednostavan, a rezultat se zaista ne može mjeriti s onima kupljenima u prodavaonici.
Da li ste znali da danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva? Suha šljiva, riznica zdravlja izuzetno je korisno voće, saznajte zašto!
A kako vam tek zvuči podatak da je jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen upravo od suhe (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.
Navedene sastojke izmiješati, a količinu mlijeka prilagoditi smijesi koja treba da bude nešto gušća od smijese za palačinke. Znači, mlijeka nekako “odoka” staviti kako bi ste dobili odgovarajuću gustoću. Ovu količinu izliti u pomašćen pleh od rerne. Oni četvrtasti tanki su idealni, a ako imate tu privilegiju da ovo pečete u šporetu na drva, bakrene tepsija je pravi izbor. Odrediti neku jaču temperaturu 200 C- 220 C. Ovo uvijek zavisi od šporeta i rerne.
Somuni imaju više naziva. Bilo da ih zovete piticama, hljepčićima, samunima, lepinom ili lepinjom somuni su obavezno jelo na trpezi svakog postača. Tokom islamskog mjeseca Ramazana potražnja za somunima vrtoglavo raste. Medjutim, kada se Ramazan završi prodaja somuna naglo pada. To ne znači da se somuni povlače s menija. Naprotiv, somuni su u bosanskoj kuhinji stalno prisutni i bez njih ćevapi ne bi bili to što jesu
Lješnik je pun vitamina E koji je poznati antioksidans, vitamina C, ali i minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Lijep ukus potiče od ulja kojih ima oko 60 odsto.
Koru raširiti, poprskati je jednom kašikom ulja, zatim dodati narendane dunje tako da ravnomerno pokriju celu koru. Koru posuti jednom kašikom šećera i jednom kašikom mlevenih ili seckanih oraha. Preko ove prve naređati još tri kore jednu preko druge i sve isto filovati. Zatim ih sve uviti u rolat. Od jednog pakovanja kora mogu se napraviti 2-3 rolata. Peći u podmazanom plehu na temperaturi od 220C oko pola sata.
Kompanija Delibašić poliuretani d.o.o., vlasnik branda „Moj San“, koji se bavi proizvodnjom sistema za spavanje sa naglaskom na madrace, nadmadrace i ostale proizvode povezane sa zdravim snom, je 23.09.2015. godine uručila vrijednu donaciju madraca.
Ćufte: Izmiješati sve navedene sastojke i ostaviti najmanje pola sata u frižideru. Nakon toga oblikovati loptice željene veličine. Sos: Propržiti malo brašna na ulju, dodati sok od paradajza, izmiješati pa polako dodavati vodu i zatim začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta. Služiti uz pire krompir.
Umutiti puter sa 200 g šećera i jednim vanil šećerom dodati žumanca i brašno pomješano sa praškom za pecivo. Penasto umutiti bijelanca sa preostalim šećerom, vanil šećerom i cimetom. Ove dve mase NE SJEDINITI. 1/4 prvog testa sipati u formu za tortu (26 cm), pa premazati 1/4 umućenih belanaca i posuti listićima od badema. Peći u zagrejanoj rerni na 160°C 15-20 minuta. Pečenu koru izvaditi iz forme odmah po pečenju i ispeći još 3 kore.
U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red krumpira da prekrije dno, po njemu rasporediti žlicom malo smjese od jaja, rasporedti potom meso, posipati sirom pa ponovo složiti deblji sloj krumpira. Sve zaliti smjesom jaja i vrhnja, posipati sirom i peći u pećnici na 200℃ oko 30 min dok ne poprimi zlaćanu boju.
Čokoladu narezati. Zajedno s 10 dkg maslaca (narezanog) na pari rastopiti. Malo ohladiti. Šest posudica, u kojima se može peći (porculan ili čvrsta keramika), namazati maslacem i posuti s malo šećera. Jaja, žumanjke i 6 dkg šećera pjenasto umutiti (oko 5 minuta). Brašno i rastopljenu čokoladu dodati umućenim jajima. Posudice (ne pune – oko 3/4) puniti čokoladnim tijestom. Peći u zagrijanoj pećnici 10 – 12 min. na 175°C.
Slaganje kolača:
Na cijelu polovicu biskvita nanijeti sok od 3 naranče.Preko toga nanijeti nadjev,a preko svega preliti preljev od20 dag čokolade za kuhanje otopljene u 2 dl vrhnja za šlag.
Mahune očistiti i narezati. Mrkvu oguliti. U slanoj vodi skuhati mahune i mrkvu. Ocijediti, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ohladi. Mrkvu narezati na kolutiće. Jaja narezati na ploške ili četvrtine. Crveni luk očistiti, prerezati po pola i tanko narezati. Češnjak očistiti i sitno narezati.
Tople i slane kiflice uvijek su dobrodošle na stolu, u bilo koje doba dana. Iako jednostavne za pripremu, nekako nam nikada ne dosade. Ako još niste, vrijeme je da i ih i vi ispečete
Sjemenke bundeve sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv stanica raka različitih vrsta i imaju antiupalno djelovanje. Žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23 posto manji rizik od nastanka raka dojke.
Često je smatraju korovskom biljkom, ali ona je prava riznica zdravlja. Kada je svježa, obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima (od vitamina C do željeza), a kada je osušite, dobijate vrhunski čaj prebogat antioksidantima i fitonutrijentima koji su i više nego pogodni za zdravlje. Evo šta je sve u stanju čaj od koprive da uradi za vas
Sezonsko voće najbolje je za kompot, a važno je da je slatko tako da mu ne treba puno šećera. Fini kompot može se pripremati od krušaka, malina, šljiva i jabuka. Za kompote i sirupe najbolje je svježe sezonsko voće, koje je slatko i sočno, pa ga ne treba previše zaslađivati. Ako kombinirate tvrdo i meko voće, prvo stavite kuhati tvrđe. Dodajte 3/4 šalice vode, pola šalice šećera i dvije žličice limunova soka.
Sušenje marelica Sušenje šljiva Sušenje grožđa Sušenje jabuka Sušenje mahuna Sušenja graška Sušenje paprike Sušenje smokava Sušenje feferona Sušenje trešanja i višanja
Palačinke asociraju na kaloričan desert, ali samo malom promjenom sastojaka one mogu postati odličan izvor vlakana, što je savršen odabir za početak dana
Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, češnjak, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, rajčicama, začinskim biljem...
Ukuhavanje rajčice više nije samo puko spremanje hrane za zimu i gastronomski užitak, nego i priprema moćnog i ljekovitog izvora likopena – antioksidanta koji štiti DNK i stanice, a preporuča se kao preventiva za krvožilne bolesti i rak. Likopen rajčici daje crvenu boju, u njoj je u većoj koncentraciji nego u ijednom drugom voću ili povrću.
Početkom jeseni, kada više nema toliko sunca, u vrtu obično ostane mnoštvo sitnijih, zelenih rajčica koje su vrlo ukusne da ih spremite za zimnicu. Rajčice, kao i ostalo povrće za kiseljenje, moraju biti zdrave i neoštećene. Prije pripreme povrće treba očistiti, oprati i osušiti. Staklenke za povrće također treba dobro oprati u vreloj vodi i osušiti.
Zdrave čvrste male glavice luka očistiti. Skinuti lupinu. Složiti u staklenke i dodati papar. Vinski ocat prokuhati, ohladiti i s njim preliti lučice. Staklenke zatvoriti celofanom.
Korica od voća prilikom sušenja zadržava mirise, vitamine, kiseline te hranjive tvari u prirodnom obliku te ju je u zimsko vrijeme najbolje koristiti kao zdravi dodatak svim vrstama čajeva. Vrlo je važno da prije sušenja plodove dobro operete te dobro oguljenu koru što sitnije narežete.
Šipak očistiti tako da mu nožićem odstranite dlakavu čašicu i peteljku, te prerežete na pola.
Držati ga na toplom mjestu u poklopljenoj osudi 3 dana. Često promiješati.
Propasirati ga i odvagati 1 kg mase. Dodati šećer i ukuhavati.
Pred kraj kuhanja dodati naribanu koricu limuna.
Toplo sipati u staklenke i zatvoriti.
U posudi istopiti margarin. Dodati šećer i jaja pa izmiješati električnim mikserom. U posudu sa jajima postupno dodavati brašno, kakao i vanilin šećer. Smjesu dobro izmiješati. Lim za pečenje obložite pek papirom (ili namastite i pospite brašnom) i u njega izlijte smjesu za čokoladni vulkan.
Tamnu čokoladu istopite na pari zajedno sa maslacem. U otopljenu čokoladu dodajte šećer lagano miješajući čokoladu. Svemu dodajte brašno i miješajte dok smjesa ne postane konzistentna. Smjesi sa brašnom dodajte jaja, sve dobro miješajući. U pećnici zagrijanoj na 170 °C pecite brownies poslasticu 30 minuta u limu za pečenje (obloženim pek papirom) veličine 24 cm. Poslužite posute kakaom, šećerom u prahu ili otopljenom čokoladom.
Paprike punjene krompirom ili mesom uvijek su rado viđen gost svake trpeze. Ipak, ovaj put smo se odlučili za malo drugačiju varijatnu koja je jednako ukusna. Prijatno!
Možda nikada niste čuli za med od bundeve, ali ova ukusna namirnica toliko je zdrava za organizam da ćete je vjerojatno jesti svaki dan.Zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med ojačava imunitet. Zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom djelovanju, odličan je izbor kod problema kroničnog zatvora i različitih oboljenja debelog crijeva
Kada vam netko spomene kremšnite, vjerojatno prvo pomislite na finu slasticu za čiju pripremu treba puno vremena, znanja i iskustva. No, s ovim receptom u samo pola sata dobit ćete najfinije kremšnite koje ste ikada probali.
Tucite bjelanjke dok ne stvrdnu, uz prstohvat soli. Zatim pomalo dodavajte preostali šećer i neprestano tucite dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Lagano umiješajte u gornju smjesu. Čajnom žličicom stavite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 12 minuta. Nakon pečenja malo ohladite te dodajte kremu.
Jabuke ogulite, očistite i naribajte. Pustite da odstoje pola sata, a zatim rukama dobro iscijedite sok iz njih. Sok stavite u dublju tavu i dodajte šećer. Kad zakuha, pustite da se kuha na srednje jakoj vatri još 10 - 15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Pustite da se sirup malo prohladi, pa dodajte jabuke, cimet, griz i dobro promiješajte.
Brašno u dubljoj posudi izmješajte sa šećerom, solju i praškom, pa ulijevajte doista vruću vodu stalno miješajući kuhačom. Tijesto se ne smije rasipati, ali mora biti homogeno i ne rijetko. Kad poravnate površinu pa pritisnete rukom, ostat će udubljenje ruke, ali neće popucati niti će se tijesto vratiti u prvobitan položaj.
Kad želimo da punimo paradajz nekim nadevom treba izabrati zdrav i zreo paradajz, a da bi predjelo izgledalo lepše, treba i veličina paradajza da bude ujednačena. Paradajzu odsečemo kapke i izdubimo unutrašnjost pazeći da ne oštetimo ivice. Poslažemo ga sa otvorom okrenutim na dole kako bi se dobro iscedio.
Tortilje su poznato meksičko jelo, koje se puni sa toliko punjenja, kao što ima na pr. vrsta pizza, sendviča i sl. Najpoznatije su sa mljevenim mesom i grahom i (ili) kukuruzom.
Prvi dio biskvita položite u kalup u kojemu ste ga pekli i na njega namažite polovicu pripremljene kreme. Na kremu dodajte čokoladni premaz i potom sve stavite u hladnjak na 15 minuta. Nakon što se ohladilo dodajte drugu polovicu kreme, zagladite i na vrh stavite drugi dio biskvita.
Posle napornog radnog dana uživajte u laganim osvežavajućim salatama od fete i povrća, sa različitim začinima. Brzo se pripremaju, a po hranljivoj vrednosti mogu da zamene čitav obrok.
Jesen već uveliko miriše na pečeno kestenje, ali od njega možete napraviti zdrave i ukusne slatkiše, kao i razna jela i salate. Ipak, kesten pire je za mnoge najprimamljivija poslastica, bez koje se ne mogu zamisliti hladni oktobarski dani
Bjelanjke zajedno sa 3 žlice vode čvrsto izraditi, te postepeno dodati 100 g šećera i prstohvat soli uz neprestano miješanje. Zatim i dalje miješajući dodati jedan po jedan žumanjak. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati, dodati masi od jaja i oprezno ručno izmiješati (ne mikserom).
Saperite grah i kukuruz u cjediljki i stavite u zdjelu. narežite na tanke šnitice očišćeni luk a papriku operite i isto narežite. Začinite, po želji netko zaljuti sa čilijem, ali obavezno ostavite 15- 30 min da upije začine i probajte, često treba dosoliti ili još zakiseliti.
Suhi grah namočiti preko noći (mladi grah ne treba namakati). Sljedeći dan, u lonac s hladnom, posoljenom vodom staviti grah i kuhati otprilike sat do sat i pol (ovisno o grahu, vatri i loncu).
Ova torta se ne peče, potrebno je napraviti biskvit, a sve ostalo kupujete u vašem dućanu. Umjesto Oreo keksića, možete uzeti neke domaće slične kekse. Sastojci za sladolednu tortu
Dan prije dočeka neizostavno je pripremiti francusku salatu (neka se prijavi itko tko je dočekao Novu godinu bez francuske salate) Naravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih prisutnih.
Pripremimo tijesto od krumpira, punimo sa šljivama te kuhamo u vodi cca 10 min.
Poslužujemo sa umakom od šljiva.