Konzumirajte sjemenke tikve svaki dan a evo i zašto…

Sjemenke tikve se u medicinske svrhe koriste vec hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožda, cinka i vitamina K. Odlican su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. Otkrijte iznenadujuce zdravstvene prednosti koje imaju sjemenke tikve i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.kospice tikve sjemenke

Protiv raka

Istraživanje koje su sproveli španski naucnici je pokazalo da sjemenke tikve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv celija raka. Još jedno istraživanje, ovog puta njemackih naucnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke tikve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako ucinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostate

Ulje sjemenki tikve se koristi za lijecenje povecane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprecavaju nastanak kancerogenih celija.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan nacin da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke tikve su odlican izbor. One regulišu toplotne nalete, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju ucestalost naglih promjena raspoloženja. Naucnici su dokazali da sjemenke tikve povecavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke tikve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takode ce smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srcanog udara.

Štite od dijabetesa

Sjemenke tikve su bogate zdravim nezasicenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su ucinkovite u regulisanju nivoa šecera u krvi i povecanju osetljivosti tijela na inzulin. Brojni strucnjaci dijabeticarima preporucuju sjemenke tikve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, materije koje su kljucne u gubitku kilograma. Samo 30 g semenki bundeve ima oko 5 g proteina, što ce vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlicne su za fizicko, ali i psihicko zdravlje. Naucnici su ustanovili da sjemenke tikve pokazuju odlicne rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlicne su za smanjenje stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povecavaju želju za seksom.

Olakšavaju artritis

Naucnici su ustanovili da sjemenke tikve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da pocnu grickati semenke bundeve. One su odlican izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži cak 17% preporucene dnevne vrijednosti cinka.

Slatko - Slani RECEPTI

NAJNOVIJE ZANIMLJIVOSTI

Savjeti za malo zdraviji život

TOP INFO

TOP KATALOZI

Turističke ponude