Vedad Njemčević pravi delikatese od đulbešećer ruže za kojim se jagmi BiH

Kreativni i vrijedni ljudi uvijek mogu pronaći posao koji će im ispuniti život ali i donijeti ekonomsku korist. Vedad Njemčević, 27-godišnji Sarajlija svoj biznis pronašao je u proizvodnji sokova i slatka od đulbešećer ruža, što ga, rekao je za bh. novinsku agencija Patria (NAP) čini jedinim zanatlijom ove vrste u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini.Pravilnom prehranom i kretanjem do zdravlja i zadovoljstva

Slatki posao Njemčević je pokrenuo prije sedam godina. Od nekoliko tradicionalnih đulbešećer sadnica, koje su u BiH skoro zaboravljene, vrlo brzo je nedaleko od Sarajeva razvio pravu plantažu. Sada ih ima toliko da skoro svaki dan mora brati njihove latice i pripremati ih za delikatese nenadmašiva okusa.

"Još uvijek se nisam obogatio od mojih ruža, ali sam zadovoljan sa platom koja mi ostane svakog mjeseca, pa za sada ovaj posao na bih mijenjao", ispričao je Njemčević za Patriu, kroz smijeh.

Đulbešećerka je ruža mirisnih latica, bogata eteričnim uljima koja je tradicionalno krasila avlije mnogih bosanskohercegovačkih kuća. Sok i slatko od latica ove ruže bili su cijenjeni, a često su im se pripisivala i ljekovita svojstva, naročito za regulaciju pritiska i povišene temperature. No, već više od dva desetljeća delikatesi od đulbešećerke prava su rijetkost u BiH.

"Delikatesi od ove lijepe ruže, čiji je zapravo pravi naziv Rosa Damascena, izuzetno su cijenjeni u svijetu. Neke zemlje, poput Turske, imaju ogromne plantaže na kojima uzgajaju Rosa Damascenu. A, kako ovu ružu kod nas u Sarajevu niko nije ozbiljnije eksploatisao, odlučio sam krenuti u ovaj posao", objasnio je Njemčević. I nije se pokajao.

"Kompletnu tehnologiju proizvodnje sokova i slatka od ruže smo zadržali na način kako se to nekada radilo. Beremo latice ruža i kiselimo ih u vodi, u tegle, nakon čega dobivamo sirup prelijepog okusa", dodaje Njemčević. Osim sarajevskih restorana, nije, kaže, rijedak slučaj da njegovi sokovi završe i kao pokloni u drugim zemljama širom svijeta, što ga posebno raduje.

Prije nekoliko godina Njemčević, kojem u poslu pomaže i porodica, proširio je asortiman delikatesa pa danas u njegovoj maloj radionici u starom dijelu grada nastaju i tradicionalni sokovi od zove, nane, ljekovitog planinskog bilja, sirće od ruže i još mnogo toga...

"Ljudi sve više vole originalne proizvode, tradicionalne, nešto čime su se služili naši preci, nešto što je provjereno. Zbog toga je i interes za mojim poslasticama sve veći", ispričao je Njemčević za NAP.

nap.ba

Slatko - Slani RECEPTI

NAJNOVIJE ZANIMLJIVOSTI

Savjeti za malo zdraviji život

TOP INFO

TOP KATALOZI

Turističke ponude