Lukomir - Bjelasnica - Jednodnevni izlet! (2)

Nedjelja ujutro, prelijepo sunčano septembarsko jutro koje obećava još jedan sunčan dan. Uz jutarnju kaficu razmišljamo gdje bi mogli danas da malo uživamo i da odmorimo svoju dušu od naporne sedmice iza nas i još napornije koja je pred nama.

Telefonski poziv baš kada smo kafu privodili kraju a ništa konkretno nije dogovoreno, javljam se i čujem "Da li ste za Lukomir", i nešto u sebi razmišljam, čuo sam za to mjesto, gledao sam film "Nebo iznad krajolika" nalazi se 40-tak kilometara od Sarajeva, čuo i za uštipke sa heljdom i sa domaćim sirom i kajmakom, a nikad, baš nikad mi nije ni palo na pamet da odem tamo. I dogovaramo sve za polazak.

Na 30-tom kilometru jedna mala tabla gdje piše "Lukomir" i strelica prema jednom putiću, bez razmišljanja skrećem i idemo.

i onda dugih 13 km makadama koji izgleda kao na slici ispod.

Pošto nismo doručkovali a truckali smo se dobrih 35 - 40 minuta (makadama), kao melem za sve naše probleme vidjesmo slijedeću tablu gdje piše "Domaća hrana", kako je to bilo lijepo za pročitati.

Uštipci od Heljdinog brašna sa domaćim sirom i kajmakom, mogu Vam reći da ništa slađe odavno nisam pojeo. Gdje je nadmorska visina od 1500 m, za koji imam osjećaj da je život stao, pa rekao bih prije 100 godina. Na tom zraku i nadmorskoj visini da su nam iznijeli i Čaplinovu cipelu slatko bi ih pojeli.

Kada smo se okrijepili počeli smo i da primječujemo da je selo Lukomir puno biciklista, koji dolaze na jednodnevne ture.

 

 Selo Lukomir

Tople vunene čarape, nane ih prodaju skoro u svakoj kući.

Pogled na kanjon Rakitnice.

Lukomir je mjesto koje se obavezno mora obići, pogledat i udahnut svježi vazduh. A ako ste ljubitelj biciklizma tura od cca 30 km je odlična.


Još malo o Lukomiru:

 

Na gotovo 1500 metara nadmorske visine nalazi se najviše i najizoliranije selo u cijeloj zemlji. Selo Lukomir je jedinstveno po svojim kamenim kućama koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta. Selu je nemoguće prići, osim na skijama ili pješice već sa dolaskom prvog snijega u decembru, sve negdje do aprila, a ponekad i duže.

Nedavno izgrađena planinarska koliba sada je u potpunosti spremna da primi goste. Odavde se može planinariti duž hridi iznad kanjona rijeke Rakitnice koja se nalazi nekih 800 metara ispod Lukomira. Lukomir je poznat po svojoj tradicionalnoj odjeći, a žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko stoljeća. Jedna od verzija historije današnjeg Lukomira ima mnogo dokaza da stanovništvo vodi porijeklo iz Podveležja u Hercegovini. Ova polunomadska plemena su se tokom ljetnih mjeseci uslijed nedostatka vode selila na Bjelašnicu. Podveležje, suhi plato iznad Mostara, nije tokom ljetnih mjeseci obezbjeđivao dovoljno bilja kako bi ova stočarska plemena mogla opstati. Iz razloga koji nisu u potpunosti poznati, mnogi od stanovnika Podveležja su se trajno nastanili u kanjonu, a nešto kasnije i na mjestu na kome se danas nalazi Lukomir.

 

Text / Foto: sniženja.veza.ba

 

Slatko - Slani RECEPTI

NAJNOVIJE ZANIMLJIVOSTI

Savjeti za malo zdraviji život

TOP INFO

TOP KATALOZI

Turističke ponude