Baner
Najsmjesnija i najcudnija prezimena u Hercegovini
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
Pregledano: 4085 puta

 

U Hercegovini ih je najviše. Nekoliko stotina po svemu neobičnih prezimena stalna su inspiracija šaljivdžijama. I kada su davana činjeno je to na šaljiv, posprdan način. Čitave familije nose i dan-danas pečat prkosa vlastima Austrougarske, koja je na anektirane prostore htjela da uvede svoj, "evropejski" duh.

Legendarni satiričar iz Nevesinja Milorad Čokorilo među prvima je ukazao sugrađanima da imaju toliko smiješna i šaljiva prezimena da se o njima može napisati knjiga. A zaista ih je mnogo, poput Budalica, Bubalo, Burilo, Bjeloglav i Brašnoglav, Bedevija, Čečerina, Guzina, Grizlo... Raspoređujući dužnosti, Čokorilo je zasmijavao sugrađane čijim prezimenima je posvetio čitavo poglavlje svoje knjige "Može i ovako".

Samo u najjužnijoj regiji RS bi se tako moglo desiti da načelnik općine bude Lažetić, a zamjenici Mutilović i Dangubić, da policijom komanduje Batinić, a javni red kontroliše Remetić, dok narod prilaže žalbe i molbe kod Slijepčevića, da poslove blagajnika obavlja Manjak, a za odbranu i zaštitu bude zadužen Kukavica...

Pomenuti humorista je predlagao da za direktora pilane u njegovom kraju treba postaviti Bukvića, a za šumara Drvendžiju. Po njemu, upravom puteva bi trebao da diriguje Okuka, a mjesto prvog čovjeka lokalnog vodovoda zaslužuje Suša. I zdravstvo je pokriveno. Glavni hirurg je Parović, a asistira mu Buconjić. Specijalisti za uvo, grlo i nos su Nosović, Šmrkić, Gluvović i Bjelogrlić, internista je Grčić, a očni ljekari Škiljević i Ćorić. Ortoped je Kostić, a glavni ginekolozi Kuljić i Babić.

Kako se u Nevesinju uvijek dobro jelo, smatrao je da ne bi bilo loše da se otvori i narodna kuhinja u kojoj bi radili Krtolica, Salatić, Koprivica, Skorup, Supić, Biberović i Kašiković. Za meteorologe je predlagao Prorokovića i Gatala, koji bi blagovremeno obavještavali građane preko radija na čijem čelu bi trebalo da bude Tepavčević, sa spikerima Tepurićem i Vikalom. Za međunacionalne odnose sa Bošnjacima bio bi zadužen Pašajlić, a sa Hrvatima Papić. "Zalagao" se za samo jednu partiju, čiji bi lider bio Šarenac.

Kažu da hercegovačka prezimena prave velike probleme matičarima prilikom vjenčanja. Priča se da je pop venčavajući dvoje negdje u Hercegovini upitao:

"Mirko Raguz uzeo Miru Zaguz. Ima li tu kakvih smetnji?"

"Nema."

"E, pa kad nema, onda vjenčavaju se rab Božji... i raba Božja... Srećno vam bilo."

Po Hercegovini ima i prezimena čiji je korijen izveden od imena kakve životinje. Vučjih je najviše (Vuković, Vukić, Vukajlović, Vukoje, Vukanović..). Ima i zečjih (Zečević, Zečić, Zekić, Zeković), ali i srnećih i medvjeđih. U brdima kod Trebinja postoji selo Miš i u njemu prezime Miš.

"Bili smo najvišnje stočari, pa su brojna stočarska prezimena, najviše je govedarskih i kozjih: Govedarica, Rogač, Kravić, Junac, Kravljača, Volić, Teletina, Kozjak, Kozić, Jaredić... Bog me ubio ako se kod nas neko ne bi prezivo i Simentalac da se za tu vrstu govečeta prije znalo. Nije se, srećom, znalo ni za merino ovcu, pa se niko ne preziva ni Merinac. Ali, zato ima prezime Pramenko", veli Šćepan Aleksić, publicista iz Bileće.

 

"Sam koncept BAGNO je nastao kao odgovor na rastuću potrebu za kvalitetnim proizvodima i rješenjima u oblasti opremanja kupatila i interijera. Iako je naš slogan BAGNO – Svijet kupatila, Bagno saloni svojim asortimanom mogu odgovoriti na sve zahtjeve za uređenje vanjskih i unutrašnjih prostora u kojima se zahtijeva upotreba keramike", kazao je Zlatko Adžović, zamjenik direktora LUK Grupacije, koja stoji iza Bagno lanaca salona.

Uz egzotična pića i upečatljive nastupe koktel majstora i glumaca, posjetiocima otvorenja smo kroz jednu zaista neobičnu atmosferu prezentirali nova rješenja iz domena uređenja interijera. Samu atmosferu obilježilo je i preko 120 gostiju uključujući vodeće arhitekte, investitore, izvođače radova, te predstavnike medija, koji su zaista uživali u Bagno iznenađenjima.

Kao dokazani partner i vodeći principal Bagno lanca salona, skupu se obratio Dejan Racić, Predstavnik Porcelanosa grupe: "Na osnovu dugogodišnje poslovne saradnje sa Bagno ekipom, zaista mogu reći da Bagno lanac salona predstavlja respektabilan i zdrav sistem koji Porcelanosa grupu predstavlja na odgovarajući i kvalitetan način. Sa aspekta saradnje sa arhitektama i investitorima, ova kuća je partner na koji se mogu osloniti, te dobiti kompletan servis i podršku. Na kraju, imajući u vidu poslovnu ekspanziju, ali i entuzijazam koji karakteriše ovu ekipu, mogu im poželjeti sreću u budućem radu, ali i kompletnu partnersku podršku od strane Porcelanosa grupe".

Pored sveobuhvatne podrške koja uključuje 3D vizualizaciju budućeg kupatila, savjetovanje pri izboru materijala, isporuke na adresu, praćenje toka realizacije, obećavamo i niz iznenađenja za svoje klijente poput: nagradnih igara, poklona za klijente i drugih kupovnih olakšica.

"Želimo da Bagno salon naši klijenti vide kao mjesto gdje je moguće dobiti, prvenstveno, kvalitetne proizvode, te svu moguću podršku u svim fazama stvaranja njihovog kupatila iz snova. Posjećujući naše klijente na samim lokacijama tokom izgradnje kupatila i praćenja toka razvoja, činimo korak dalje u pružanju podrške našim klijentima. Kroz konstantno obnavljanje ponude i kreiranje povoljnih uslova za kupce nastojimo odgovoriti na sve zahtjeve i potrebe klijenata, kako bismo bili dobar partner u stvaranju njihovog savršenog kupatila", izjavio je Dragan Grujičić, Bagno menadžer prodaje.