Knjiga recepata - Palačinci
- Nadređena Kategorija: Recepti
Knjiga recepata - Palačinci
Opširnije:Knjiga recepata - PalačinciKnjiga recepata - Palačinci
Opširnije:Knjiga recepata - PalačinciOd brašna, šećera, putera, jajeta i vode umijesite tijesto.
Utisnite u kalup i izbušite viljuškom.
Pecite u rerni zargijanoj na 200 stepeni 25 minuta.
Pustite da se ohladi a u međuvremenu napravite kremu.
Vrhnje za kuhanje stavite da proključa i umutite sa šećerom, brašnom i jajima.
Mutite i vratite na vatru dok se ne zgusne.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Malo mleka od potrebne količine odvojiti pa sipati u umućena žumanca i razmutiti gustin. Umućenu masu (vodite računa da ne bude grudvica) zakuvati u mleku i skuvati kašicu, kao kada kuvate puding. Ostaviti da se ohladi, pa ohlađenu masu izmešati sa predhodno umućenim margarinom sa prah šećerom i sve lepo sjediniti mikserom.
Opširnije:Torta sa piškotamaVolite palačinke? Retoričko pitanje, jer palačinke vole svi. Ali niko ne voli prati nagomilano suđe.
Evo vam odličan savjet – pripremite tijesto za palačinke u flaši. To je brzo, lako i zabavno. Dakle, evo i recept.
Opširnije:Kako pripremiti tijesto za palačinke bez prljanja...Ugrijte mlijeko. Kvasac i šećer rastopite u 50 ml. mlakog mlijeka, dodajte žlicu brašna, dobro izmješajte i ostavite da se diže.
Za to vrijeme prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete mjesiti, dodajte šećer, sol, promješjte, daodajte rastopljeni maslac i ulje, jaje, toplo mlijeko i na kraju uzdignutu kvasac. Zamjesite glatko i elastično tijesto. Poklopite ili pokrijte krpom te stavite u hladnu i zatvorenu pećnicu da se diže, dok se tijesto udvostruči.
Gotove uvaljati u staub šećer, kad se ohlade spakovati u kutiju.
Mogu dugo stajati i sve su ljepši i ljepši
Tijesto razdijeliti na dva dijela, i to 1/3 tijesta upotrijebiti za rub, a 2/3 tijesta za dno. 2/3 tijesta staviti u kalup i dno kalupa prekriti tijestom te fino izravnati, a od 1/3 tijesta napraviti 2 valjka ukupne dužine oko 84 cm.
Opširnije:TORTA OD SIRAJabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.Priredite filu: mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke...
Maslac iseći na listiće i dodati u brašno, izmiksati malo da se maslac usitni i da se dobije rastresita smesa sa brašnom, dodati i ostale sastojke i umesiti glatko testo. Odvojiti od testa jedan deo od oko 150 g. i oba, i veći i manji deo testa staviti u frižider na pola sata.
Veći deo testa posle tog vremena rastanjiti na brašnom posutoj podlozi i rasporediti u kalup tako da se pokrije i obod kalupa.
Jaja, šećer i vanilija šećer pomiješati sa mikserom te kada se smjesa dobro pomiješa postepeno dodavati ostale sastojke (jabuku naribati, a od banane napraviti kašu). Staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 40 minuta. Kolač ostavite petnestak minuta da se ohladi, potom ga prelijte sa:
Opširnije:Brzi čokoladni kolač