Izvanredan lijek kojemu stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju kako ono treba zauzeti primarno mjesto u prehrani. Evo kako napraviti jabučni ocat.
Za pripravak su vam potrebne jabuke (najbolje ne špricane i po mogućnosti domaćeg uzgoja) i šećer.
Jabuke dobro oprati, zatim ih zajedno sa sjemenkama usitniti i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Zajedno sa sokom koji oslobode staviti u oveći lonac ili manju bačvicu. Ako ne puste dovoljno soka, preporuča se na deset kilograma jabuka dodati četvrt litre prokuhane i ohlađene vode.
Zatim dodati sto grama šećera, sve dobro izmiješati, posudu prekriti čistom, višestruko ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mjestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promiješati. Posuda se poveže višeslojnom gazom i ostavlja na mjestu gdje temperatura ne pada ispod 18 stupnjeva celzijusa, ali i ne prelazi 25. Fermentiranje traje od 25 do 30 dana u zatvorenom prostoru, na suncu nešto manje.
Nakon završenog procesa ocat se pažljivo procijedi u čiste boce.