Jedna šoljica višanja na dan sadrži samo 90 kalorija, a bogata je hranljivim materijama koje smanjuju rizik od upala, snižavaju nivo šećera i omogućavaju kvalitetniji san.

Višnje su moćan antioksidans, pa samo jedna čašica višanja na dan "tera doktora van", tvrde naučnici sa Univerziteta Mičigen. Oni su otkrili da višnje obiluju melatoninom, hormonom koji reguliše unutrašnji sat organizma i cikluse spavanja. Za bolji san dobar je i prirodni sok od višanja, a ukoliko ga budete pili svaki dan smanjićete probleme s nesanicom i vreme uspavljivanja za oko 20 minuta, pokazalo je istraživanje Univerziteta Pensilvanija i Univerziteta Ročester, prenosi "Medikal Dejli".

Idealan dodatak uz puno jela, napitaka, salata ili pak sendviča, paradajz je super povrće koje ne smijete zaobilaziti.

Jedan paradajz srednje veličine sadrži 22 kalorije i 94,5 posto vode. Jedna studija, koju su proveli kineski znanstvenici, otkrila je da konzumiranje paradajza nekoliko puta tjedno može dvostruko umanjiti šanse za obolijevanje od depresije. Osim toga, paradajz sadrži antioksidanse koji štite od raznih bolesti. Međutim, prema studiji, ostalo voće i povrće nema takve prednosti. Jedete li paradajz svaki dan u bilo kojem obliku, smanjujete i šansu za obolijevanje od raka do 50% i čuvate srce.

Evo koje hranjive i korisne tvari sadrži paradajz:

Paradajz je jedan od omiljenih dodataka mediteranskim jelima, a postoji pravo bogatstvo različitih vrsti ove biljke. Velika, mala, crvena, žuta ili smeđa, paradajz štiti zdravlje a za razliku od većine namirnica, najviše pruža ako se termički obradi.

Paradajz ima i svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, pa je tako 2013 godine izvagana ona najveća od 3.51 kg.

Zdrastvene blagodati rajčice....

Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim blagim carry začinom koji jelu daje posebnu teksturu

Izvorno, curry u prahu je zapravo britanski proizvod koji je nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Sama riječ “kari” potječe iz južne Indije, može sadržavati od 5 do 30 različitih začina, te označava jako začinjeno kuhano jelo, koje sadrži različite vrste namirnica. 

Sol je nužna za zdravlje, ali danas se neumjereno dodaje u industrijski prerađenu hranu kako bi poboljšala okus ili usporila propadanje. A previše soli povećava rizik od srčanog i moždanog udara, te smrti povezane s drugim srčanim komplikacijama. Zapadnjaci svaki dan unesu oko 3.300 mg natrija, što je oko 1.000 mg više nego se preporučuje. Ove količine su posebno opasne za starije od 51 godinu, one s povišenim tlakom, dijabetesom te bolesti bubrega – oni ne trebaju više od 1.500 mg natrija na dan.

Brusnica (lat. Vaccinium macrocarpon) postaje sve popularnija biljka. U posljednje vrijeme se zaista dosta ističe njena ljekovita moć, pa sve češće nalazi primjenu u liječenju mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao lijek i namirnicu koristili još Indijanci (starosjedilačka američka medicina).

Stari Kinezi počeli su uzgajati rižu još prije 6000 godina. Na tlu Indije i Kine se još dan danas mogu pronaći njeni divlji preci, pa se stoga te dvije države smatraju pradomovinom riže. S tog podneblja je prenesena u Siriju i istočnu Afriku....

Gljive baš nisu popularne u vrtovima jer ih se teško možete riješiti. Međutim, branje jestivih gljiva prava je poslastica za zaljubljenike u hranu. U rujnu i listopadu one doslovce iskaču iz tla. Međutim, ako ne znate gdje biste započeli tražiti ove poslastice potraga traje jako dugo i obično baš i nije uspješna.

Jesen je, dakle - sezona je kestena! Savršeni okusi ove šumske delicije su nam trenutno na raspolaganju i to jednostavno ne smijemo propustiti. Kuhani ili pečeni, slani ili slatki, kesteni su uvijek prefini, pa ako nemate posebnu tavu za kestene, ili bacač plamena u blizini, eto vam zgodan savjet za hladno nedjeljno poslijepodne!

Osim što poboljšava ukus hrani, važan je i za ljudsko zdravlje, a pomaže i kod čišćenja

Jabučni ocat je za glumicu Scarlett Johansson prirodno sredstvo kojim održava svoju ljepotu. Isprobavajući prirodnu kozmetiku, otkrila je da je najbolja tekućina za čišćenje lica upravo jabučni ocat.

Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Špinat je dostupan tijekom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Špinat krije brojne zdravstvene prednosti, a mi vam donosimo one najznačajnije. 

Zdrave namirnice snabdijevaju tijelo hranljivim materijama i neophodne su za normalno funkcionisanje nervnog sistema.Veliki broj naučnih istraživanja pokazao je da ono što jedemo i te kako utiče na raspoloženje.

Ovo je samo vrh liste toksičnih prehrambenih proizvoda koje bi, prema mišljenju stranih, ali i domaćih nutricionista, trebalo izbegavati.
– Najveći neprijatelj zdravlja je prerađena hrana s mnoštvom aditiva, a još se ne zna koje su dugoročne posledice konzumiranja ove hrane – smatra Rejčel Harvest, nutricionista iz Njujorka.

Malo šta na svijetu miriše ljepše od tek ispečenog domaćeg hljeba. Ovaj miris nas tješi, vraća u djetinjstvo podsjeća na neke drage ljude koji možda više nisu među nama. Mi vam donosimo recept za najbolji domaći hljeb sa mlaćenicom i medom.

Spojite li svježi sok od naranči i marmeladu od marelica kao rezultat ćete dobiti ovaj jednostavan kolač koji je izrazito svjež, a oku jako privlačan. Svi potrebni sastojci za ovaj kolač se nalaze svakodnevno u vašoj kuhinji stoga uključite malo mašte i narančin kolač je za tren poslužen.

Poznata američka poslastica koja svoje mjesto redovito pronalazi gotovo u svakom tamošnjem domaćinstvu te je popularizirana kroz američke filmove i serije, nije dostigla tu popularnost u našim krajevima i gotovo ju je nemoguće naći na policama trgovina. Zato je dobro znati kako napraviti maslac od kikirikija u vlastitoj kuhinji.  

je izvanredan lijek kome uvaženi stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane dio svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali veoma uspješni u liječenju pojedinih smetnji i bolesti. 

Jabučnim octom možeš oprati prozore, stakla i kuhinjske površine
Nekoliko gutljaja razrijeđenog jabučnog octa podiže energiju i uklanja žgaravicu, ali to je samo dio blagotvornih učinaka fermentacije jabučnog soka. Jabučni je ocat čudestan proizvod koji se može koristiti na desetke načina:

Što su antioksidansi i kako djeluju?Antioksidanti su materije koje štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali su kemijski reaktivne deoksigenizirane čestice koje izazivaju lančane reakcije koje oštećuju membrane stanica i DNK-strukturu ćelije.

Uz sve studije koje ukazuju da su dijetetska gazirana pića povezana s nizom zdravstvenih problema – uključujući i povećani rizik od moždanog i srčanog udara – mogli bismo se zapitati jesu li napici ti koji uzrokuju probleme, ili ih najčešće piju upravo ljudi koji nisu dobroga zdravlja

Dijetalna ili zaslađena pića? Razlika u prisutnosti kalorija svakako postoji. No i jedna i druga gazirana pića imaju nepovoljne posljedice na organizam. Evo popisa najčešćih posljedica.

heljda heljda heljdaIsprobaj bogatu i ukusnu juhu od povrća i heljde
Kišno vrijeme otjeraj ovom ukusnom juhom od heljde. Heljda je bogata hranljivim sastojcima, mineralima i vitaminima pa je odlična u kombinacijama s raznovrsnim povrćem. Za ovu ukusnu juhu potrebno ti je 45 minuta pripreme, a sastojci su dovoljni za 4 porcije

Pravilnom prehranom i kretanjem do zdravlja i zadovoljstvaNekada davno ljudi nisu jeli šećer. Voće nije bilo slatko kao danas, med je bio teško nabavljiv i samo rijetki su ga okusili tijekom života. U prvom stoljeću prije nove ere jedan Grk (Dioscorides) je pri putovanju Indijom napisao- isprobao sam nešto okusa sličnog medu (riječ “slatko” nije se koristila). Konzistencija je slična kao kod soli, može se pregristi kao sol. Otapa se u vodi i dobrro je za liječenje bolnih bubrega i mjehura.

Knjiga "Štedljivi recepti" je trenutno najprodavanija u Italiji. Zbog recesije sve više domaćica odlučuje da sačuva ostatke hrane od jučerašnjeg ručka i da uz pomoć magičnih recepata napravi novo ukusno jelo za danas. Osnova recepta su krompir, testenina, hleb, povrće i meso koje je ostalo od juče. Ovo su samo neke ideje. 

face