PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Paradajz - zaštitnica zdravlja i ljepote

Paradajz je jedan od omiljenih dodataka mediteranskim jelima, a postoji pravo bogatstvo različitih vrsti ove biljke. Velika, mala, crvena, žuta ili smeđa, paradajz štiti zdravlje a za razliku od većine namirnica, najviše pruža ako se termički obradi.

Paradajz ima i svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, pa je tako 2013 godine izvagana ona najveća od 3.51 kg.

Zdrastvene blagodati rajčice
Može se čak reći da paradajz ima toliko zdravstvenih blagodati da ih znanstvenici ne stignu sve objaviti, a najpoznatija korist rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca.

Kuhana paradajz je bolji izbor ako obraćate pažnju na svoje zdravlje jer tako oslobađa više likopena i ostalih nutrijenata.

Paradajz sadrži vitamine A i C, kalcij i kalij. Kako stoji u knjizi "Intake of Carotenoids and Retinol in Relation to Risk of prostate Cancer," dr. Edwarda Giovannuccia, sa sveučilišta Harvard, svakodnevna konzumacija rajčice, soka od rajčice ili umaka od rajčice može smanjiti kod muškarca rizik od nastanka raka prostate za 21-43 posto.

Sok od rajčice prirodno snižava povišen kolesterol. Obiluje vlaknima, ali i niacinom koji se godinama koristi kao prirodan način liječenja visokog kolesterola

Paradajz za čistu kožu
Paradajz djeluje blagotvorno na vašu kožu - zatvara pore te hladi kožu lice. Obiluje vitaminima A i C. Antioksidanti u rajčici pogoduju masnoj koži, jer smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore. Za trenutni efekt, uzmite pulpu iz rajčice i lagano trljate po licu.

face