PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Bliži se sezona - VIŠNJE - za dobar san i zdravo srce - iskoristite sve benefite

Jedna šoljica višanja na dan sadrži samo 90 kalorija, a bogata je hranljivim materijama koje smanjuju rizik od upala, snižavaju nivo šećera i omogućavaju kvalitetniji san.

Višnje su moćan antioksidans, pa samo jedna čašica višanja na dan "tera doktora van", tvrde naučnici sa Univerziteta Mičigen. Oni su otkrili da višnje obiluju melatoninom, hormonom koji reguliše unutrašnji sat organizma i cikluse spavanja. Za bolji san dobar je i prirodni sok od višanja, a ukoliko ga budete pili svaki dan smanjićete probleme s nesanicom i vreme uspavljivanja za oko 20 minuta, pokazalo je istraživanje Univerziteta Pensilvanija i Univerziteta Ročester, prenosi "Medikal Dejli".

Sok ublažava upale i olakšava tegobe izazvane artritisom

Antioksidansi u višnjama povezuju se s manjim nivoima nitričnog oksida, hemijskim spojem koji uzrokuje osteoartritis i reumatoidni artritis. Studija Univerziteta u Bostonu je utvrdila da svakodnevno jedenje višanja, pijenje soka ili uzimanje ekstrakta višnje za 35 odsto umanjuje rizik od nastanka gihta. Osim toga, višnje blokiraju delovanje C-reaktivnog proteina, odgovornog za nastanak upala u organizmu.

Snižava nivo šećera u krvi kod dijabetičara

Antioksidans antocijanin iz višanja, koji im daje intenzivnu crvenu boju, povećava proizvodnju insulina i do 50 odsto, pa su višnje prirodni lek kojim možete sniziti nivo šećera u krvi. To je naročito korisno za dijabetičare, koji bez straha mogu jesti velike količine ovog voća, tvrde naučnici sa Univerziteta Mičigen.

Višnje štite srce

Višnje mogu da deluju kao farmaceutski lekovi za snižavanje nivoa holesterola, pogotovo kod pacijenata s metaboličkim sindromom i povišenim krvnim pritiskom. Naučnici su otkrili da trešnje povećavaju koncentraciju, ravnotežu i koordinaciju.

Smanjuju rizik od raka debelog creva

Dijetalna vlakna u trešnjama snižavaju rizik od nastanka raka debelog creva.Ta vlakna olakšavaju varenje i sprečavaju delovanje slobodnih radikala u crevima koji pospešuju nastanak i razvoj malignih ćelija.

Poboljšavaju pamćenje

Višnje su odličan izvor antocijanina koji pospešuje rad mozga i sposobnost pamćenja. Odličan su izbor za međuobrok u popodnevnim satima jer stimulišu motoričke funkcije.

face