PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

12 trikova za korištenje sode bikarbone

Sodu bikarbonu sigurno već imaš u kuhinjskom ormariću i koristiš je povremeno za kolače, palačinke ili kao „prvu pomoć“ kod žgaravice. No sigurno nisi znala da se soda bikarbona može koristiti i za  bezbolno uklanjanje ivera iz prsta, kao pomoć nakon uboda komaraca ili kod opeklina od sunca.
Soda bikarbona se najčešće koristi kao djelotvorno sredstvo za neutraliziranje želučane kiseline i s tim povezane smetnje. Kada se soda uzima oralno, djeluje u organizmu izrazito lužnato pa je neki koriste i kao terapijsko sredstvo za postizanje alkalnog pH kako bi se izbjegla pretjerana kiselost organizma, koja navodno vodi u bolesti.

No, to nije sve. Postoji mnogo načina na koje možeš iskoristiti svestranost djelovanja sode bikarbone iznutra, izvana i u kućanstvu.

1. Uklanjanje ivera iz kože: pomiješaj pola žličice sode bikarbone s malo vode dok ne dobiješ gustu pastu. Apliciraj pastu na povrijeđeno mjesto tako da u potpunosti prekrije iver. Preko paste zalijepi flaster i ostavi je na koži 24 sata. Nakon tog vremena, iver bi trebao biti već toliko izvan kože da ga se bez boli i problema može ukloniti pincetom.

2. Opekline od sunca: žličicu sode bikarbone pomiješaj sa šalicom hladne vode, umoči čistu gazu u otopinu i apliciraj na kožu. Osjetit ćeš olakšanje i osvježenje.

3. Prirodni dezodorans: želiš li izbjeći aluminij i parabene iz konvencionalnih dezodoransa, jednostavno pomiješaj prstohvat sode bikarbone s vodom i apliciraj ispod pazuha. Ili potraži recept za prirodni dezodorans koji sadrži sodu, kokosovo ulje i eterična ulja. Ova kombinacija sastojaka onemogućuje razvoj bakterija i učinkovito štiti od neugodnih mirisa.

4. Osvježivač daha: u 1dl vode pomiješaj žličicu sode bikarbone i kap eteričnog ulja čajevca, nekoliko puta promućkaj, ispljuni i tako efikasno neutraliziraj neugodan zadah.

5. Nakon uboda komaraca: ublaži nepodnošljiv svrab nanošenjem paste od sode bikarbone s malo vode ili ubod samo posipaj sodom. U pastu možeš dodati i kap eteričnog ulja lavande.

6. Prirodni piling: pomiješaj žlicu sode sa žlicom meda te laganim kružnim pokretima istrljaj lice ili tijelo, pa isperi mlakom vodom. Tvoja će koža biti svježa, glatka i lijepo zategnuta.

7. Dubinsko pranje kose: ako često (i obilno) koristiš proizvode za oblikovanje kose, ponekad šampon nije dovoljan da s vlasi sve temeljito ispere. Jednostavno posipaj po dlanovima prah sode bikarbone prije utrljavanja šampona i tvoja će kosa biti „škripavo čista“.

8. Detoksikacijska kupka: za opuštanje bolnih mišića i sjajnu detox kuru, dodaj u svoju kupku šalicu sode bikarbone i šalicu ekološkog jabučnog octa. Ako ti je koža tijela suha, dodaj smjesi malo baznog ulja po izboru s par kapi tvog omiljenog eteričnog ulja.

9. Oporavak za umorne noge: kad tvoje noge trebaju posebno osvježenje, namači ih u mlakoj kupki s 2-3 žlice sode bikarbone. Kasnije ih „počasti“ pilingom od sode i meda.

10. Prirodna pasta za zube: napravi sama prirodnu i učinkovitu pastu za zube: u manjoj staklenoj posudi s poklopcem pomiješaj: ½ šalice kokosovog ulja, 2-3 žlice sode bikarbone, 10 kapi eteričnog ulja peperminta ili cimeta. Idealno bi bilo da smjesu držiš na hladnom jer se kokosovo ulje pretvara u tekućinu iznad 23°C. Smjesu na četkicu nanosi žličicom.

11. Protiv neugodnih mirisa obuće: u cipele, tenisice i papuče posipaj prah sode bikarbone i ostavi najmanje 15 min (ili još bolje, neka soda „odradi“ tijekom noći). Istresi ili očetkaj višak praha. Neugodan miris bit će neutraliziran.

12. Dezodoriranje u kućanstvu: sode bikarbona je posebno efikasna kod rješavanja neugodnih mirisa pa je možeš koristiti za: dezodoriranje kante za smeće (posipaj prah ispod vreće za smeće), mašine za pranje posuđa (umjesto deterdženta, stavi dvije žlice sode bikarbone i odaberi program s višom temperaturom (bez posuđa u mašini)), za neutraliziranje mirisa iz hladnjaka (drži posudu sa sodom u hladnjaku), dezodoriranje odvodnih cijevi (npr. umjesto da baciš onu sodu iz frižidera nakon korištenja, istresi je u odvod i pusti da neko vrijeme teče vruća voda), dezodoriranje tepiha (obilno posipaj sodu po tepihu i neka stoji najmanje pola sata, no bit će učinkovitije ako stoji i duže), a na isti ovaj način možeš osvježiti i mjesto na kojem spava tvoj kućni ljubimac.

I savjet za kraj:
Soda bikarbona je prirodni derivat soli, karakterističnog slankasto-lužnatog okusa. Kemijska formula  sode bikarbone je NaHCO3 i prirodno ne sadrži aluminij, iako postoji teoretska mogućnost da se kontaminira prilikom pakiranja, transporta i sl. Zato birajte provjerenu kvalitetu sode bikarbone, kao i ostalih, za zdravlje korisnih derivata soli poput popularnog magnezij klorida (nigarija).

 

face