Analizirajući najveći broj jela bosanske kuhinje, mozžemo reći da se u njoj na autentičan način prepliću kolorit Istoka i Zapada, krož dug period odomaćivanja jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija,Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne ) modifikovana su u toj meri da se slobodno mogu nazvati Bosanska jela. Ovoga puta vam predstavljamo bosanske čorbe: Begovu, Sarajevsku i Višegradsku.
BEGOVA ČORBA
Sastojci:
1/2 kg kokošijeg mesa
200 g šargarepe
koren celera i peršuna
50 g bamije(vrsta mahunarke)
20 g pirinča
2 dl pavlake
3 žumanca
sok od limuna
so
Priprema:
Meso i povrće stavite u vodu, posolite i skuvajte. Kada je gotovo, supu procedite, povrće i meso isecite na kocke i ponovo vratite u supu. Stavite na vatru i dodajte kuvani pirinač i bamiju. Pre serviranja u čorbu dodajte pavlaku i žumance.
SARAJEVSKA ČORBA
Sastojci:
300 g telećeg mesa
50 g sveže bamije
30 g putera
1/2 dcl pavlake
80 g šargarepe, peršuna i luka
30 g brašna
2 žumanca
100 g limuna
so i biber
Priprema:
Teleće meso izrezati na male kockice. U tiganju zagrejati masnoću, pa u nju dodati meso i sitno iseckano povrće, zatim lagano dinstati. Kada meso blago porumeni, dodati brašno, pa sve prebaciti u lonac i zaliti vodom, dodati svežu bamiju, biber i so. Kuvati. Za to vreme od žumanca i pavlake umutiti jednolicnu masu, koju treba dodati čorbi pred kraj kuvanja. Posle toga čorba vise ne sme da vri. Uz čorbu se služi limun isečen na kriške.
VIŠEGRADSKA ČORBA
Sastojci:
300 g jagnjećeg mesa
20 g luka
30 g šargarepe
30 g celera
30 g brašna
1/2 dcl sirćeta ili limunovog soka
malo peršunovog lista
jedna babura paprika
paradajz pire
so i biber
lovorov list
aleva paprika (po želji)
Priprema:
Jagnjeće meso iseckati na kockice. Crveni luk očistiti, oprati, iseckati na sitne kockice i dodati na vrelu masnoću te pržiti dok ne porumeni. Dodati meso i nastaviti sa prženjem. Zatim dodati šargarepu i celer izrezane na kockice. Kada su meso i povrće napola skuva, dodati brašno pa sve još malo popržiti. Skuvanu papriku izrezati na kockice te dodati zajedno sa alevom paprikom i biberom. Posoliti, sve dobro promešati, dodati vodu i ostaviti da se kuva. Za to vreme u posebnoj posudi bamiju zaliti vodom, sirćetom i malo posoliti pa staviti da se kuva. Kad je skuvana, ocediti i dodati čorbi. Pre serviranja dodati pavlaku.