Jesen ima svoje boje, okuse i mirise. Bundeva je njen zaštitni znak. Po svemu podsjeća na jesen. Izvana je zagasito žuta, iznutra baršunasto meka, a mirisom je slatkasta. Ona je ljekovita biljka čiji je jestivi mesnati dio bogat zdravim sastojcima. Bundevu bi u svoju ishranu trebali uključiti bolesnici od šećerne bolesti, gihta, reumatizma ili pretili. Postoji puno ukusnih načina kako se bundeva može pripremiti. Od pita i kolača do juha i umaka. Za vas smo odabrali recept kako pripremiti krem juhu od bundeve začinjenu curryjem. Juha od bundeva može biti savršena večera. Obrok je za 4 osobe, a predviđeno vrijeme pripreme 25 minuta.
Sastojci:
1 mali luk, nasjeckan
1 čajna žlica maslinovog ulja
2 šalice temeljca od povrća
1 i ½ šalica svježe, kuhane bundeve
1 jušna žlica limunovog soka
1 čajna žlica curryja u prahu
1 čajna žlica smeđeg šećera ili agavinog nektara
½ čajne žlice soli (po želji)
malo bibera
½ šalice domaćeg kiselog vrhnja
sjeckani peršin (po želji)
Priprema:
U loncu za pirjanje, na srednjoj jačini vatre, popecite luk u maslinovom ulju dok ne omekša.
Zatim dodajte temeljac od povrća, kuhanu bundevu, sok od limuna, prah curryja, smeđi šećer, sol po želji i biber, promiješajte i pustite da zavri.
Smanjite jačinu vatre, pokrijte lonac i pustite neka krčka 15 minuta.
Umiješajte domaće kiselo vrhnje. Za to vrijeme još uvijek održavajte toplinu.
Ukrasite peršinom ako želite.
Uživajte u finoj sezonskoj krem juhi!