Sastojci
Tijesto:
3 jaja
10 dag šećera
sol (prstohvat)
12,5 dag brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1 žlica kakaa
8 - 10 žlica soka od ananasa ili mlijeka (po želji)
Krema:
4 - 5 banana (ovisno o veličini)
5 žlica soka od limuna
8 listova želatine
1 konzerva kokosovog mlijeka (4,25 dl)
7,5 dag šećera
3 žlice likera od kokosa
4,5 dl vrhnja
10 - 15 kom. Rafaela
Dekoracija:
1 - 2 banane
3 žlice soka od limuna
5 dag čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
Priprema
Bjelanjke zajedno sa 3 žlice vode čvrsto izraditi, te postepeno dodati 100 g šećera i prstohvat soli uz neprestano miješanje. Zatim i dalje miješajući dodati jedan po jedan žumanjak. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati, dodati masi od jaja i oprezno ručno izmiješati (ne mikserom). Dno četvrtastog lima za pečenje (24 x 35 cm) obložiti papirom za pečenje, usuti tijesto i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 10 minuta.
Pečeni biskvit ostaviti da se malo ohladi. Toplo tijesto preliti sa sokom od ananasa, te ostaviti da se potpuno ohladi. 4 – 5 banana (ovisno od veličine) narezati na ploške, te odmah preliti sa sokom od limuna (da ne dobiju smeđu boju). Posložiti banane po tijestu. Želatinu omekšati u hladnoj vodi. Kokosovo mlijeko, šećer i liker od kokosa glatko izmiješati. Želatinu ocijediti, oprezno zagrijati da se rastopi, te dodati kokosovom mlijeku uz neprestano miješanje. Ostaviti u hladnjaku da se hladi oko 5 minuta odnosno dok se krema ne počne malo zgušnjavati.
U međuvremenu kuglice Rafaela narezati na manje komadiće. Slatko vrhnje čvrsto izraditi, i zajedno sa narezanim Rafaellom dodati kokos – kremi i dobro izmiješati. Kremu istresti na banane, izravnati i ostaviti da se preko noći hladi. Sutradan kolač narezati na kocke. Banane narezati na ploške i preliti sa sokom od limuna. Čokoladu zajedno sa 1 žlicom ulja na laganoj temperaturi omekšati. Na svaku kocku kolača staviti jednu plošku banane i preliti sa malo čokolade.