Sastojci
Za 8 osoba.
350 g cijelih blanširanih badema
300 g neslanog maslaca
300 g finog kristal šećera
3 cijela jaja
šaka cijelih pistacija, očistiti
prhko tijesto
6-7 šljiva, prepoloviti i izvaditi koštice
3 žlice vanilin šećera
Priprema:
Napravite tijesto, njime obložite rasklopivi kalup promjera 28 cm, pa ga ispecite do pola. U multipraktiku usitnite cijele bademe tako da dobijete prah. Stavite ih u zdjelu. Pjenasto izmikasajte maslac i šećer. Stavite u smjesu s bademima, dodajte i lagano umućena jaja, pa temeljito promiješajte kako biste dobili finu, glatku smjesu. Umiješajte pistacije, pa stavite u hladnjak da smjesa malo očvrsne. Kada se rashladi, njome napunite 3/4 visine kalupa. Nemojte ga prepuniti, jer će vam početi curiti kada dodate šljive. Šljive uvaljajte u vanilin šećer, ostavite ih tako još 10 min, pa posložite na tijesto. Kolač pecite 1 sat na 180 C/ plin na 4, sve dok smjesa od badema ne očvrsne i izvana postane zlatnožuta, a ipak malo mekana u sredini. Ostavite kolač da se hladi oko pola sata, a zatim ga poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom.