Možda niste znali, ali jesen je idealno vrijeme za sadnju kućnog vrta sa začinskim i ljekovitim biljem. Tako ćete moći uživati u njegovim blagodatima i tijekom zime. Vaše bilje bit će posađeno u teglama i vjerojatno neće doseći rast koje bi doseglo da je zasađeno na otvorenom, ali i dalje će posjedovati sva svoja dobra svojstva.
Bilje koje je svježe ubrano osim snažne arome ujedno sadrži i najveću vrijednost minerala i vitamina.
Također, na raspolaganju vam je zaista veliki izbor bilja koje uspijeva u zatvorenom prostoru.
Sve što vam treba je pokoji savjet, prozračna i svijetla prostorija te nekoliko dobro odabranih vrsta bilja.
Kako biste osigurali uvjete za najbolji razvoj biljaka u ovo godišnje doba, savjetujemo vam da započnete sa zdravim sadnicama iz ekološkog uzgoja.
Kako zasaditi i uzgojiti začinsko bilje
Pripremili smo detaljne savjete kako najuspješnije možete uzgojiti začinsko i ljekovito bilje kod kuće.
Zemlju za ove biljke morate pažljivo odabrati s obzirom na to da više vole tlo siromašnije organskom tvari.
Običnu zemlju za cvijeće možete pomiješati s pijeskom u omjeru 3:1, a još je bolje nabaviti zemlju za uzgoj kaktusa koja već sadrži i pijesak.
Svaka posuda promjera barem 15 centimetara ili veća poslužit će ako ima na dnu drenažni otvor.
Ipak, biljka će u većoj tegli imati više prostora za brži razvoj korijena i imat ćete bogatiju berbu.
Većina ovih biljaka dobro podnosi vodu, ali potrebno ih je zalijevati tek kad se površina zemlje u tegli osuši.
To ćete najlakše utvrditi tako da zabodete prst oko 2-3 centimetra u zemlju i ako osjetite da je suho, to će biti znak da je potrebno zalijevanje.
Što su temperature više i biljke će tražiti više vode.
Većina bilja voli dnevne temperature između 16-21 Celzijevih stupnjeva, iako mogu podnijeti porast temperature za još pet stupnjeva.
Iznimno je važno da noćne temperature budu niže za barem 12 stupnjeva kako bi se što bolje simulirali vanjski uvjeti.
Za vrijeme toplih jesenskih dana preselite ih na vanjsku stranu prozorske daske ili balkon, i redovno im čistite listove od prašine.
Previše vode ili gnojiva i premalo svijetla može se negativno odraziti na rast biljke ili slabiju kvalitetu eteričnog ulja, što će rezultirati i slabijom aromom i prehrambenom vrijednošću. Gnojidba začinskog bilja nije neophodna, no može se prihranjivati organskim tekućim gnojivom na bazi morskih algi ili prikladnim kompostom maksimalno jednom mjesečno.
1. Metvica
Metvica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnjača.
Klasasta i paprena vrsta metvice dobar su izbor.
Međutim, imajte na umu da klasasta metvica ima puno blaži okus od paprene i morat ćete njome puno više začiniti jelo kako bi osjetili njezin prepoznatljiv okus.
Metvica se širi poput korova i mora imati posebnu teglu jer bi lako mogla zauzeti prostor drugih biljaka.
Po mogućnosti je stavite na prozorsku dasku, na svijetlo mjesto na kojem neće biti izravno izložena suncu - na prozor ili balkon okrenut na zapadnu ili južnu stranu u jeseni i zimi, a tijekom proljeća i ljeta na istočnu stranu.
Metvica ublažava alergije i astmu te pomaže protiv infekcija.
2. Peršin
Peršin je dvogodišnja biljna vrsta iz porodice štitarki.
Ova biljka voli mjesta koja su izravno izložena sunčevoj svjetlosti, ali polako će rasti i pokraj prozora okrenutog prema istoku ili zapadu.
Peršin je bogat izvor antioksidanata te folne kiseline koja štiti zdravlje srca.
3. Origano ili mravinac
Origano je višegodišnja biljka iz porodice usnjača, samonikla i veoma otporna na sve uvjete.
Najcjenjeniji je divlji ili grčki origano.
Stavite teglu na prozorsku dasku na južnoj strani kako bi biljka dobila što više sunčevog svjetla.
Origano sadrži karvakol zahvaljujući kojem ima jaka antibakterijska i antigljivična svojstva.
4. Ružmarin
Zimzelena višegodišnja biljka igličastih listova otporna na sušu. Najbolje će rasti ako dobije najveći mogući broj sunčanih sati. Ružmarin podiže energiju i poboljšava pamćenje, pomaže kod gihta i reumatizma.
5. Kadulja ili žalfija
Kadulja je višegodišnja zimzelena biljka grmolikog oblika, samonikla i veoma otporna na sve uvjete.
Dobro podnosi suhi zrak u zatvorenom prostoru, ali voli izrazito sunčani položaj.
Kadulja ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature.
6. Bosiljak
Jednogodišnja zeljasta biljka.
Grčki i afrički plavi bosiljak su najbolje vrste za uzgoj u zatvorenom prostoru.
Afrički plavi bosiljak ima sličnosti s azijskom ili tajlandskim vrstom jer ima manje i uže listove prošarane plavkasto-ljubičastom bojom uzduž lisnih žila i stabljiku iste boje.
Stavite posađenu biljku na južnu stranu kako bi dobila što više sunca i topline.
Bosiljak je snažni antioksidans i prirodni antibiotik. Jača imunološki sustav i štiti srce i krvne žile.
7. Lovor
Višegodišnji zimzeleni grm koji cijele godine uspijeva u zatvorenom prostoru.
Smjestite ga na prozor ili balkon na istočnoj ili zapadnoj strani i pobrinite se da u tegli bude dovoljno prostora između pojedinih biljaka, zato što je lovoru potrebna dobra cirkulacija zraka.
Lovor potiče cirkulaciju i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.