PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Zašto proizvodi nisu iste kvalitete u svim zemljama EU?

Iako je vijest iz Hrvatske, mišljenja smo da isti problem i njih muči kao i nas. Definitivno proizvodjači hrane imaju dva kriterijuma, jedan za zapadnu Europu, a drugi za jad i čemer od istoka.

Vijest prenosimo sa dnevnik.hr

Povjereniku za zaštitu potrošača, Nevenu Mimici, postavljeno je pitanje na koje mnogi od nas žele znati odgovor: Zašto proizvod istog proizvođača nije iste kvalitete u svim zemljama EU?

 Pitanje vezano uz različitu kvalitetu proizvoda istih proizvođača u zapadnim i istočnim zemljama članicama EU, povjereniku Nevenu Mimici, postavila je zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan

'U zadnje vrijeme se sve više govori o tome da kvaliteta proizvoda, od prehrambenih do proizvoda osobne higijene, nije ista u pojedinim državama članicama. Neke analize su pokazale da npr. proizvod istog proizvođača nije isti u zemljama na istoku i zapadu EU. Također, društva za zaštitu potrošača upozoravaju da deklaracije na proizvodima za istočno tržište nisu točne niti detaljne kao one za zapadno tržište. Stoga me zanima, što kao povjerenik za zaštitu potrošača kanite učiniti kako bi se osigurala jednaka, a samim tim i najbolja kvaliteta proizvoda u svim državama članicama?', pitala je Borzan.

Povjerenik Mimica je odgovarajući na pitanje rekao kako Europska komisija intenzivno radi na problemu, te kako će za dva tjedna biti pokrenut program usklađivanja nadležnih nacionalnih tijela po pitanju kvalitete provoda u pojedinim državama članicama. Istaknuo je kako problem ima i pravnu dimenziju te je stoga nužna suradnja s nacionalnim tijelima.

'Kvaliteta proizvoda mora biti regulirana nacionalnim zakonodavstvom'

Prema njegovim riječima, kvaliteta proizvoda mora biti regulirana kroz nacionalno zakonodavstvo, ali mora postojati definiran europski standard. Naravno, taj standard kvalitete će biti određen primjerom najuspješnijih država članica. Zaključno, povjerenik Mimica kazao je kako je usklađivanje standarda unutar jedinstvenog europskog tržišta dugotrajan, zahtjevan, ali nužan proces.

http://dnevnik.hr

face