PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Ne jedite ovo prije spavanja

Nedostatak sna loše utječe na zdravlje, a neispavanost zbog lošeg izbora namirnica stvarno nam ne treba. Dok nam se od neke hrane spava, druga, a obično je riječ o masnoj hrani, može pokrenuti nesanicu.

Želite li mirnu noć, izbjegavajte ovih 10 namirnica prije spavanja:

Crveno meso
Nakon porcije crvenog mesa mnogi moraju otkopčati gumb na hlačama. No, problem nije samo u velikim porcijama i debljanju. Crveno meso je prepuno proteina i masnoća zbog kojih će probavni organi raditi naporno cijelu noć. Da biste došli u stanje dubljeg sna, svi tjelesni sustavi bi trebali raditi bez opterećenja, a baš je meso najteže probaviti. Ipak, ne odričite se u potpunosti crvenog mesa jer je bogato željezom i triptofanom. Samo ga nemojte jesti neposredno prije spavanja.

Alkohol
Općeprihvaćena je zabluda da alkohol potiče spavanje. Istina, alkohol vas može uspavati, ali on ne dovodi do dugotrajnog i osvježavajućeg sna. Alkohol ometa ritam spavanja jer dovodi tek do plitkih faza sna od kojih nema puno koristi. Osim toga, zbog alkohola ćete se vjerojatno buditi nekoliko puta tijekom noći. Najgore od svega je da postoje i oni koji koriste alkohol kao neku vrstu 'tableta za spavanje' te postaju ovisni o njemu.

Tamna čokolada
Trebate li dubok, miran san, tamna čokolada nije hrana koju trebate prije spavanja. Ona, baš kao i svaka čokolada, sadrži kofein i stimulanse kao što je teobromin, zbog kojeg srce ubrzano kuca. Ako baš morate pojesti nešto slatko, radije uzmite kockicu bijele čokolade.

Češnjak
Ako ne spavate sami, češnjak biste prije spavanja trebali izbjegavati iz obzira prema bračnom drugu. Ali loš zadah nije jedini problem. Češnjak može izazvati žgaravicu ili neke druge želučane probleme. Stoga ga se klonite ako imate osjetljiviji želudac.

Žitne pahuljice
Žitne pahuljice pune su rafiniranog šećera i drugih ugljikohidrata. Zbog toga razina šećera u krvi naglo skače, a to nije idealan način da se pripremite za spavanje. Ako morate nešto pojesti, uzmite žitarice punog zrna bez dodanog šećera.

Slatkiši
Jedan od najjednostavnijih i najgorih načina prekidanja dubokog sna su noćne more. Nedavna studija je pokazala da je sedam od 10 osoba koje jedu brzu hranu poput čokoladica i drugih slatkiša prije spavanja sklono noćnim morama. Pretpostavlja se da visoka razina šećera u krvi stvara moždane valove zbog kojih smo skloniji noćnim morama.

Pizza
Masna i slana pizza zaposlit će želudac cijelu noć. Umak od rajčica je prilično kiseo, a zajedno s masnim mesom i sirom vrlo lako izaziva žgaravicu. Želite da vas usred noći budi žgaravica? Manja kriška može proći, ali većina se na tome neće zaustaviti.

Tjestenina
Tjestenina će vas brzo zasititi, ali ako je jedete prije spavanja, to će se sve pretvoriti u salo. A ulje, sir i umak samo su dodatno opterećenje. Većina tjestenine ima i visok glikemijski indeks, pa će vjerojatnije izazvati veće razine šećera u krvi, pa ćete teže zaspati i češće se buditi tijekom noći.

Sladoled
Sladoled je pun masti i šećera – dobit ćete energetsku injekciju baš kad se pripremate za spavanje. Dakako, sva ta energija nema kamo, pa se pretvara u salo. Osim toga, na kvalitetu sna ima sličan utjecaj kao i drugi slatkiši – moguće su noćne more.

Celer
Možda će vas zbuniti to što se zdrava namirnica poput celera nalazi na ovom popisu. Celer je prirodni diuretik, pa ćete zbog njega češće trebati na zahod.

face