PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Kako izbjeci debljanje u srednjim godinama

U srednjim ste godinama i nije vam jasno zašto se debljate? Pročitajte šta kažu naučnici sa prestižnog Harvard univerziteta. "Ono si što jedeš" - potvrđuju dokazi iz nove studije s Harvarda, u kojoj su istraživači željeli utvrditi zašto većina ljudi u srednjoj životnoj dobi počne nakupljati kilograme.

Nema debljine ako se vježba i jede umjereno.

"Za one koji žele spriječiti debljanje koje nose godine (a to je prosječno oko 0,4 kilograma više sa svakom godinom) i tako smanjiti rizik od niza bolesti ili pak pokušavaju smršaiti, kvaliteta hrane mnogo je važnija od broja kalorija", kažu istraživači u uglednom stručnom časopisu New England Journal of Medicine.

Teško da postoji neko ko ne zna da zdrava prehrana uključuje povrće, voće, integralne žitarice, orašaste plodove i nemasne bjelančevine, dok slatka i masna hrana debljaju.

Ovaj istraživački tim je, međutim, vrlo precizno odredio učinak određenih namirnica na gomilanje ružnih naslaga. U analizi su koristili podatke više od 100.000 odraslih osoba iz tri velike dugogodišnje studije o životnim navikama.

Krompir glavna opasnost

Na vrhu harvardske liste masnih i opasnih tako se našao krompir, koji izaziva debljanje više od svih drugih namirnica proučenih u studiji. Studija je pokazala da redovno uživanje u krompiru rezultira prosječnim dobivanjem oko 0,6 kilograma više svake četiri godine. Krompir deblja bez obzira je li u pitanju čips, pomfrit, pire, je li kuhan ili pečen... Čips nosi 0,75 kilograma svake četiri godine, a najgore prolaze ljubitelji pomfrita koji mogu računati na dva kilograma dodane težine isti vremenski period.

Na top listi namirnica koje debljaju uz krompir su se poredali slatki napici, uključujući i 100-postotne voćne sokove (0,5 kg svake četiri godine), a isto toliko kazaljku na vagi pomiču prema gore i crveno meso, neprerađeno i prerađeno, te bijelo brašno i proizvodi od njega.

Sve te brojke možda ne djeluju zastrašujuće, no kada zbrojite sve te "plusove" i dodate tome fizičku neaktivnost, premalo sna i alkohol, u "srednje godine" ući ćete sa šlaufom oko stomaka i u XL odjeći.

Inače, voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i jogurt pomažu smanjenju težine i održavanju vitkosti - sa oko 0,3 do 0,5 kilograma manje u četiri godine, dok mliječni proizvodi, bez obzira jesu li light ili punomasni, imaju neutralan učinak na težinu.

Male promjene velika razlika

"Poruke o zdravoj niskomasnoj prehrani, o izbjegavanju slatkog i o umjerenosti, ne određuju nam dovoljno jasan način hranu i pića koji podstiču debljanje i mogu vas navesti na krivi put. Naša studija pokazuje da su kvaliteta namirnica, vrste hrane i pića koje neko koristi, itekako važni i povezani s jako čestim debljanjem u srednjoj životnoj dobi", kaže dr. Dariush Mozaffarian, jedan od rukovodilaca istraživanja.

"Sada smo jasno pokazali da i vrlo male promjene u načinu prehrane mogu značiti veliku razliku, u dobrom i lošem smislu", kaže dr. Mozaffarian.

Naučnici imaju i recept za pravi smjer.

"Jedite više minimalno prerađenih namirnica, manje onih bogatih škrobom i manje rafiniranih proizvoda. Budite aktivni, ugasite televizor i dobro se naspavajte", kaže dr Mozaffarian.

A ako vam se tih prosječnih 0,4 kilograma godišnje više i dalje čini kao sitna i nevažna brojka sjetite se da je pravi problem u tome što čak i umjereno debljanje dugoročno povisuje rizik od metaboličkog sindroma, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka.

face