PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Tri recepta s heljdom za jesenski stol

Želite iznenaditi Vaše bliske originalnim i ukusnim jelom? A da pritom bude i zdravo? Predlažem tri recepta s heljdom, koji će zadiviti Vaše bližnje i ugrijati ih u ovo hladno vrijeme.

Zašto heljda?

Heljda je vrlo zdrava namirnica:
bogata je dijetalnim vlaknim sadrži osam esencijalnih aminokiselina odličan je izvor minerala – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan bogata je flavonoidima, posebice rutinom regulira razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare smanjuje visoki tlak i kolesterol ne sadrži gluten, pogodna je za alergične osobe poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava smanjuje rizik od nastanka raka

Heljda je posebno pogodna za hladnije vrijeme jer ima zagrijavajuća svojstva.

1. Projice od heljde
Ovo je vrlo jednostavan način upotrebe heljdinog brašna za dobivanje energetski bogatog obroka, pogodnog za hladne klimatske uvjete.

Sastojci:
1 šalica heljdinog brašna
3 šalice vode
1 žličica cimeta u prahu
3 žličice sezama
gomashio
sol

Priprema:
U većoj tavi kratko prepržite heljdino brašno. Zalijte ga vodom, miješajući i pazeći da se ne stvore grudice. Dodajte cimet i malo soli.

Dobivenu smjesu zatim stavite u “modlice” za kolače i pospite preprženim sezamom. Pecite u zagrijanoj pećnici 30-40 minuta.

Prije posluživanja začinite gomashijem. Kad ovo pojedete, bit ćete puni energije!

2. Zapečena heljda s keljom

Za pripremu ovog jela potrebno je nešto više truda i vremena, ali obavezno ga isprobajte - isplati se!
Sastojci:
200 g heljde u zrnu
15 listova kelja
1 grančica ružmarina
200 g ribanog parmezana
integralne krušne mrvice
bešamel

Priprema:
Heljdu operite, ocijedite i osušite. Kratko prepržite, dodajte vodu (omjer 2 prema 1) i grančicu ružmarina, poklopite lonac i kuhajte heljdu na laganoj vatri 20-ak minuta. Kuhanu heljdu začinite ribanim parmezanom. Očistite i operite listove kelja, kratko ih prokuhajte i dobro ocijedite. Nauljite tepsiju i pospite je krušnim mrvicama. Slažite red kelja pa red heljde, tako da zadnji red bude od heljde

Pripremite bešamel: stavite na vatru posudu s nekoliko žlica ulja i dodajte 3-4 žlice pšeničnog brašna. Kratko prepržite brašno. Pažljivo miješajući dodajte vodu ili povrtni temeljac sve dok ne dobijete gustu smjesu.

Začinite bešamel s malo majčine dušice, nekoliko žličica ribanog parmezana i malo soli.

Bešamel prelijte preko heljde. Pecite heljdu u pećnici 15-ak minuta na umjerenoj vatri. Posljednjih 5 minuta vatru pojačajte kako bi se na površini uhvatila korica.

Ostavite u uključenoj pećnici još pet minuta. Poslužite toplo.

3. Heljda s brokulom
Sastojci:
200 g heljde u zrnu
300 g brokule
1 krumpir
1 češanj bijelog luka
crvena paprika
2 žlice umaka shoyu
maslinovo ulje
sol

Priprema:
Heljdu operite, ocijedite, ostavite da se osuši. Propržite, dodajte vodu (2:1), poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. U drugoj posudi propržite na malo ulja bijeli luk zajedno s crvenom paprikom i krumpirom, narezanim na kocke. Nakon desetak minuta dodajte očišćenu brokulu. Poklopite i pirjajte na umjerenoj vatri sve dok brokula ne omekša. Na kraju dodajte heljdu i ostavite još nekoliko minuta na vatri. Prije nego što skinete s vatre, dodajte umak shoyu. Poslužite toplo.

face