Za razliku od ostalih namirnica tog tipa, kukuruz dobiva pravu ljekovitu snagu nakon kuhanja
Kukuruz je prepun hranjivih tvari, lako se vari i obiluje ugljikohidratima, a kako nema baš puno masti zapravo je odličan izvor brze energije. Kukuruz ima najveću klicu koja ima velik udio šećera i masti, pa se od nje radi ulje.
Ulje kukuruza je bogato vitaminima A, C i E, kao i nezasićenim masnim kiselinama, što ga čini odličnim lijekom kod progresivne staračke arteroskleroze zbog blagotvornog učinka na smanjivanje razine kolesterola. Liječnici preporučuju 20 grama ulja kako dodatak redovnoj prehrani.
Uz to, kukuruz i proizvodi od kukuruznog brašna imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje u slučajevima Alzheimerove bolesti, depresije, dijabetesa, bolesti srca i cijelom nizu drugih bolesti.
Velika količina vlakana u kukuruzu uništavaju loš kolesterol, a uz to je bogat folnom kiselinom, vitaminom B3 i magnezijem što štiti kardiovaskularni sustav.
Zanimljivo, za razliku od ostalog povrća koje je bolje konzumirati sirovo, moćni antioksidansi u kukuruzu se oslobađaju tek nakon kuhanja.