Jesen već uveliko miriše na pečeno kestenje, ali od njega možete napraviti zdrave i ukusne slatkiše, kao i razna jela i salate. Ipak, kesten pire je za mnoge najprimamljivija poslastica, bez koje se ne mogu zamisliti hladni oktobarski dani
Jesen već uveliko miriše na pečeno kestenje, ali od njega možete napraviti zdrave i ukusne slatkiše, kao i razna jela i salate. Ipak, kesten pire je za mnoge najprimamljivija poslastica, bez koje se ne mogu zamisliti hladni oktobarski dani
Pripremimo tijesto od krumpira, punimo sa šljivama te kuhamo u vodi cca 10 min.
Poslužujemo sa umakom od šljiva.
Bjelanjke zajedno sa 3 žlice vode čvrsto izraditi, te postepeno dodati 100 g šećera i prstohvat soli uz neprestano miješanje. Zatim i dalje miješajući dodati jedan po jedan žumanjak. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati, dodati masi od jaja i oprezno ručno izmiješati (ne mikserom).
Umutiti kvasac s 3-4 šalice mlijeka (odluzeti od 1/2 litre), dodati 2 šalice šećera i 3 šalice brašna. Kada kvasac nabubri umijesiti tijesto od svih sastojaka. Tijesto se mijesi dok se svi sastojci ne povežu, a onda se "tuče" kuhačom dok se ne pojave mjehurići. Ostaviti tijesto pokriveno čistom kuhinjskom krpom da miruje dok se ne digne.
Ova torta se ne peče, potrebno je napraviti biskvit, a sve ostalo kupujete u vašem dućanu. Umjesto Oreo keksića, možete uzeti neke domaće slične kekse. Sastojci za sladolednu tortu
Na 3 kašika ulja, propržiti na umerenoj vatri sitno iseckani crni luk. Dodati malo soli i bosiljak. Kada se luk uprži skloniti sa strane. U posebnu šerpu staviti 3 kašike ulja, vino, vodu, šećer i kuvati dok ne proključa, pa skloniti sa vatre da se malo prohladi. Za to vreme jabuke i krompir iseckati na tanke listiće.