Ovaj ugodan i topao napitak izuzetno je koristan za kralježnicu. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmenog maziva” i ispire naslage soli. Koristan je za hematopezu (formiranje krvnih čelija diobom, i diferencijacija matičnih čelija u koštanoj srži), debelo crijevo, živčani sustav i koštano tkivo.
U zadnje vrijeme dobivam sve više upita kupaca na temu svojstava i načina korištenja peludnih zrnaca. Pročitajte zanimljive detalje o cvjetnom prahu, saznajte kako se koristi i kako djeluje.
CVJETNI KOKTEL MINERALA I VITAMINA Cvjetni prah, također poznat kao polen i peludna zrnca, jedna je od najzanimljivijih pojava u prirodi kojom se čovjek može hraniti. Po definiciji, radi se o muškim spolnim stanicama brojnih biljaka na koje pčele nailaze u letu oko košnice.
Čuvarkuću (Sempervivum tectorum) poznajemo još i pod nazivima divlje smilje, pazikuća, uhovnik, uvara, vazdaživ i dr. Svi ti nazivi, uključujući onaj latinski, govore o njezinoj povezanosti sa životom i zdravljem te o njezinoj otpornosti u ranim uvjetima života. Riječ je o trajnici s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvjetna, liskama pokrivena stabljika visine 10 do 30 cm.
Kopriva је ljekovita biljka koja pomaže kod mnogih bolesti naročito se preporučuje osobama ѕ bubrežnim bolestima і pomaže kod slabokrvnosti.
Koprivu іƖі žaru trebate brati nа mjestima ɡԁе nema nekih otrova і izduvnih gasova. Pο mogućnosti υ prirodi nа većim udaljenostima od saobraćaja і naravno ѕ rukavicama.
Upravo kao što i prostor u kojemu živimo treba veliko proljetno čišćenje ne bi li smo ga oslobodili svih nepotrebnih stvari, tako se i naš organizam detoksifikacijom oslobađa svih štetnih i suvišnih tvari
Kako bi jetra, naš najveći saveznik u pročišćavanju organizma, lakše i bolje obavljala svoj posao povremeno treba i našu pomoć.
Od davnina se u narodnoj medicini koriste svježi listovi kao oblozi koji djeluju protuupalno, ublažuju bol, smanjuju otekline i potiču zacjeljivanje kože.
Kelj Oblozi od listova kelja primjenjuju se za ublažavanje oteklina, upala, reumatičnih bolova i zubobolje te za brže zacjeljivanje ozlijeđene kože. Kelj pomaže i u liječenju herpes zostera, a oblozi se preporučuju i oboljelima od bronhitisa i astme.
Dolazi proljeće, a sa njim i proljetna alergija. Kada drveće počinje cvjetati, ogromne količine peludi se dižu u zrak, izazivajući godišnji ritual kihanja i šmrcanja.
Veliki broj ljudi u svijetu je žrtva sezonske alergije, i ta brojka stalno raste.
Samo u SAD-u 35 milijuna amerikanaca pati od sezonskog alergijskog rinitisa, koji je inače poznat kao peludna groznica.
Aranžiranje cvijeća ili, jednostavnije, kombinovanje više vrsta i boja cvijeća, učiniće svaki dom ljepšim i ugodnijim. Donosimo 10 savjeta kako da njegujete, ali i aranžirate rezano cvijeće da bi vaš dom odisao mirom i pozitivnom energijom.
Dolaskom tople sezone otvara se i sezona roštilja.... Roštilj je najstarija kulinarska tehnika koja je za mnoge vrhunska tehnika pripreme hrane i sigurno kao takva najosnovnija i najizvornija kulinarska tehnika zavrjeđuje izuzetnu pažnju...
Moj San, vodeći bosanskohercegovački proizvođač sistema za spavanje se uključio u projekat izgradnje Roditeljske kuće, inače projekat udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH".
Brand Moj San nastavlja sa doniranjem madraca za bolnice i kliničke centre u BiH. Ovoga puta, donacija je upriličena i realizirana za vodeću zdravstvenu ustanovu u istočnom dijelu Republike Srpske, Univerzitetsku bolnicu Foča.
U sarajevskoj Vijećnici 3.marta je u organizaciji Media Marketinga održana jednodnevna manifestacija „Kanski lavovi u Sarajevu“ koja je okupila najbolje kreativne direktore iz regiona koji su osvojili Kanske lavove na najprestižnijem festivalu marketinške struke u Evropi.
Toni Tomašek (kreativni direktor agencije Publicis Groupe Slovenija, Ljubljana), Dušan Drakalski (regionalni kreativni direktor agencijske mreže New Moment New Ideas Company), Vladimir Ćosić (kreativni direktor agencije McCann Beograd), Vlatko Dimovski (I&F McCann Grupa, glavni operativni direktor agencije McCann Adriatic), Žarko Veljković i Ivana Zeković (kreativni direktori agencije Saatchi&Saatchi Beograd) napravili su inspirativne prezentacije iz kojih su se mogle čuti intimne priče i putevi dolaska do novih ideja i uspjeha na evropskoj kreativnoj sceni.
U Travniku 4.3.2016. je realizirana još jedna u nizu donacija koju provodi brand Moj San u obliku madraca ovog domaćeg proizvođača. Radi se o madracima koji će svoju primjenu naći u odjelima ortopedije i urologije, odjelima koji su u fazi renoviranja te će ova donacija biti od velikog značaja za instituciju i pacijente koji zaslužuju bolje uslove smještaja.
Kompanija Delibašić poliuretani d.o.o., brand Moj San, nastavlja sa aktivnostima donacija madraca za bolnice i kiničke centre u BiH. Moj San, je do sada, pokazao visok senzibilitet sto se tiče društveno odgovornog djelovanja a i vođeni činjenicom da je Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubjankić" Bihać bila izložena stravičnom požaru, veliko zadovoljstvo je biti u prilici doprinosom ovog tipa uticati na bržu rekonstrukciju ovog objekta, ističu u menadžmentu ove kompanije.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Malo mleka od potrebne količine odvojiti pa sipati u umućena žumanca i razmutiti gustin. Umućenu masu (vodite računa da ne bude grudvica) zakuvati u mleku i skuvati kašicu, kao kada kuvate puding. Ostaviti da se ohladi, pa ohlađenu masu izmešati sa predhodno umućenim margarinom sa prah šećerom i sve lepo sjediniti mikserom.
Ugrijte mlijeko. Kvasac i šećer rastopite u 50 ml. mlakog mlijeka, dodajte žlicu brašna, dobro izmješajte i ostavite da se diže. Za to vrijeme prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete mjesiti, dodajte šećer, sol, promješjte, daodajte rastopljeni maslac i ulje, jaje, toplo mlijeko i na kraju uzdignutu kvasac. Zamjesite glatko i elastično tijesto. Poklopite ili pokrijte krpom te stavite u hladnu i zatvorenu pećnicu da se diže, dok se tijesto udvostruči.
U veliku posudu stavite mješavinu vode, octa, šečera i soli i ostavite neka zavrije. U nekoliko navrata stavljajte luk, češnjak i papriku neka prokuha (5 -6 minuta). Prokuhano povrće dobro ocijedite i ohladite. Senf i ulje miksajte kao da radite majonezu (dodavati ulje u laganom mlazu – kap po kap).
Vitamini su organske materije neophodne za normalno funkcionisanje našeg tijela. Od njih zavise rast, regulacija metabolizma, krepkost, aktivnost i dobro zdravlje. Nedostatak čak i samo jednog vitamina može dovesti u opasnost čitav ljudski organizam. Vitamini su jedan od šest osnovnih hranljivih sastojaka, kao što su to i ugljeni hidrati, masti, proteini, minerali i voda. Ove materije su neophodne za stvaranje energije, funkcionisanje organa, iskorišćavanje hrane i pravilan rast ćelija.
Tijesto razdijeliti na dva dijela, i to 1/3 tijesta upotrijebiti za rub, a 2/3 tijesta za dno. 2/3 tijesta staviti u kalup i dno kalupa prekriti tijestom te fino izravnati, a od 1/3 tijesta napraviti 2 valjka ukupne dužine oko 84 cm.
Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.Priredite filu: mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke...
Jesen je na pragu, rizik od virusnih infekcija sve je veći, a stručnjaci savetuju da se bolesti karakteristične za hladnije doba godine preduprede na vreme, pre svega ishranom koja će ojačati odbrambeni sistem organizma.
Pečene crvene paprike nalaze se na vrhu naše ‘Strašno volim’ liste. Klasična salata od pečenih paprika sa marinadom od bijelog luka i peršuna je najčešća njihova primjena, onda slijede pohovane, u pavlaci, kremastoj salati i raznim drugim metodama pripreme.
Brand MojSan nastavlja projekat donacija madraca za bolnice u Bosni i Hercegovini. Nakon Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla vrijednu donaciju madraca MojSan je 23.10.2015. uručio i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar te Kantonalnoj bolnici Safet Mujić Mostar.
Kokosovo ulje je veoma popularno i smatra se jednim od najboljih ulja za kosu širom sveta . Pre nego što počnete da koristite ovo ulje za mnoge korisne funkcije predlažemo vam da saznate šta ga čini tako posebnim , i zašto ga milioni ljudi iz dana u dan sve više koriste u razne svrhe a pre svega za svoju kosu.
Pripremili smo recept za ukusan smoothie koji će podići vaš imunitet. Ako ste pod stresom ili umorni od posla, ovaj smoothie će pomoći ojačati i oživjeti vaš organizam. Ovaj prirodni napitak bogat je vitaminom C i drugim korisnim i ukusnim sastojcima, a organizmu će osigurati dovoljno energije za cijeli dan.
U prošlosti je žalfija ili kadulja davala izvrsne rezultate u liječenju, pa su je smatrali biljkom koja liječi sve bolesti. Danas znamo da može zamijeniti i antibiotik i nije ni čudo što su joj davali toliko značenje.
Poznate cure poput manekenke Mirande Kerr, najomiljenije članice engleske kraljevske obitelji Kate Middleton i glumice Rose Byrne hvale učinke proizvoda od šipka na ljepotu, no najnovija studija Sveučilišta Sjeverne Karoline pokazala je da ekstrakt šipka smanjuje rast i kretanje stanica trostruko negativnog raka dojke, agresivnog oblika koji obično pogađa mlade žene!
Razina željeza u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara, željezo je važno zbog stvaranja homoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga. Preporučamo vam stoga 'željezni' napitak od 5 vrsta povrća pred kojim bi i Popaj pokleknuo
Gljive baš nisu popularne u vrtovima jer ih se teško možete riješiti. Međutim, branje jestivih gljiva prava je poslastica za zaljubljenike u hranu. U rujnu i listopadu one doslovce iskaču iz tla. Međutim, ako ne znate gdje biste započeli tražiti ove poslastice potraga traje jako dugo i obično baš i nije uspješna.
Učinkovitost i sigurnost zubnih gelova za izbjeljivanje je upitna i varira od branda do branda, a zahvati kod stomatologa poprilično su skupi – o agresivnim kemikalijama koje se koriste da ne pričamo. Ipak, svome osmijehu možete vratiti sjaj i u kućnoj radinosti, a sve što vam treba je lako nabavljiva i jeftina tvar koju možete iskoristiti na tisuću načina – medicinski aktivni ugljen.
Grah prethodnog dana dobro operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u hladnu vodu i kuhajte. U međuvremenu na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte oguljene i narezane rajčice i nasjeckani češnjak pa kratko vrijeme popržite, a zatim dodajte očišćene, oprane i na listiće narezane vrganje. Zajedno pirjajte oko 20 minuta. Tada dodajte kuhani i ocijeđeni grah, posolite, popaprite, pospite vegetom i zajedno pirjajte oko 5 minuta.
Nakon što je ispunila kriterije Lactalisovog konkursa za stipendiranje studenata, dvadesetšestogodišnja Amela Đulepa – Tatlić iz Žepča, prošle godine školovanje je nastavila u Francuskoj gdje se obrazuje na poznatoj i priznatoj visokoškolskoj ustanovi Ecole Supérieure d'Agricultures i obavlja praktičan rad u jednoj od najvećih kompanija mljekarske industrije.
Kada sledeći put budete uznemireni, pod stresom, depresivni ili anksiozni, preskočite čokoladu i počastite se nekom od ovih prirodnih namirnica koje vas mogu smiriti.
Maslac iseći na listiće i dodati u brašno, izmiksati malo da se maslac usitni i da se dobije rastresita smesa sa brašnom, dodati i ostale sastojke i umesiti glatko testo. Odvojiti od testa jedan deo od oko 150 g. i oba, i veći i manji deo testa staviti u frižider na pola sata. Veći deo testa posle tog vremena rastanjiti na brašnom posutoj podlozi i rasporediti u kalup tako da se pokrije i obod kalupa.
Možda niste znali, ali jesen je idealno vrijeme za sadnju kućnog vrta sa začinskim i ljekovitim biljem. Tako ćete moći uživati u njegovim blagodatima i tijekom zime. Vaše bilje bit će posađeno u teglama i vjerojatno neće doseći rast koje bi doseglo da je zasađeno na otvorenom, ali i dalje će posjedovati sva svoja dobra svojstva.
Studije pokazuju da grejp pomaže pri regulisanju tjelesne težine jer smanjuje nivo inzulina u krvi, ima visoki udio vode i mali udio natrijuma, a vlakna daju duži osjećaj sitosti.Kod kupovanja grejpa obratite pažnju na izgled kore. Izbjegavajte grejp s tamnijim mrljama na kori, jer je to znak starenja, odnosno lošeg tretiranja prilikom uskladištenja i transporta. Grejp se naročito konzumira ocijeđen u sok ili svježe narezan na komade.
Otkriveno je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Proizvodnjom meda bavi se većina zemalja svijeta. Ayurvedska i Yunani medicina koriste med kao glavni lijek već stoljećima. Znanstvenici danas također prihvaćaju med kao vrlo efikasan lijek za sve vrste bolesti. Med se može koristiti bez sporednih efekata za sve vrste bolesti. Današnja znanost kaže da med, iako je sladak, ako se uzme u pravoj dozi kao lijek ne šteti dijabetičarima.
Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.
U nastavku donosimo deset zdravstvenih koristi kiselih krastavaca:
1. Nadoknađuju tečnost. Ako ne pijete dovoljno vode, jedite kisele krastavce, jer 90 odsto njihovog sastava čini voda.
2. Olakšavaju probleme s želucem. Krastavci će vam ublažiti gorušicu, a ako ste izgorjeli na Suncu, stavite ih na bolna mjesta.
Jesen ima svoje boje, okuse i mirise. Bundeva je njen zaštitni znak. Po svemu podsjeća na jesen. Izvana je zagasito žuta, iznutra baršunasto meka, a mirisom je slatkasta. Ona je ljekovita biljka čiji je jestivi mesnati dio bogat zdravim sastojcima. Bundevu bi u svoju ishranu trebali uključiti bolesnici od šećerne bolesti, gihta, reumatizma ili pretili. Postoji puno ukusnih načina kako se bundeva može pripremiti. Od pita i kolača do juha i umaka.
Jaja, šećer i vanilija šećer pomiješati sa mikserom te kada se smjesa dobro pomiješa postepeno dodavati ostale sastojke (jabuku naribati, a od banane napraviti kašu). Staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 40 minuta. Kolač ostavite petnestak minuta da se ohladi, potom ga prelijte sa:
Uvrstite ove namirnice u vaš jesenji plan ishrane, opskrbite seluk nutrijentima korisnim za vaše cjelokupno zdravlje, te ojačajte vaš odbrambeni sistem protiv virusa i oboljenja koja se javljaju u ovo doba godine.
Ukoliko želite da probate istinsku deliciju, ne tražite dalje – ova torta je upravo to! Njen bogati ukus zaista je nešto posebno, a sada je i pravo vrijeme da je napravite, kada su šljive i najzrelije. Prijatno!
Nar, šipak ili mogranj, lat. Punica granatum, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Jesen je ovdje, a s njom se u vrtu javljaju i mnoge sezonske namirnice koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje. U kombinaciji s drugim voćem i povrćem ove namirnice mogu stvoriti eksploziju nevjerojatnih okusa. Ukoliko nemate vlastiti vrt, ove jesenske super-namirnice možete potražiti na tržnici ili kod lokalnih poljoprivrednih proizvođača.
Marmelada se može napraviti od limuna, limete, grejpa, mandarina, slatkih naranča, bergamota i drugih citrusa ili bilo koje kombinacije navedenih ali marmelada od seviljskih naranči je daleko najbolja i najpoznatija. Ovo je odličan, brz i lak recept za ovu klasičnu marmeladu.
Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), željeza, kalija, magnezija, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su prijeko potrebni za zdravo tijelo i um.
Ovo je jedan od onih kolača koje ćete praviti često. Zašto? Jednostavan je za napraviti, ne treba vam brdo skupih sastojaka te je fenomenalno kremast. Sigurni smo da ćete uživati u njemu (mi, definitivno, jesmo). Prijatno!
Zagrijati rernu na 180C. Mikserom umutiti pjenasto jaja, šećer i vanilin šećer. Lagano dodati brašno, pire od kestena i prašak za pecivo. Četvrtasti pleh dimenzija 35x20cm podmazati i obložiti papirom za pečenje. Sipati masu i peći u predhodno zagrijanoj rerni 20 minuta. Pečenu koru odmah izvaditi iz pleha i staviti na papir za pečenje posut kristal šećerom.
Mnogo je lijekova koji pomažu borbi protiv upale sinusa i gripe, ali bitno je znati razdvojiti to dvoje. Simptomi gripe se povlače nakon sedam dana, a u slučaju sinusitisa upala traje mnogo duže, a u nekim slučajevima s vremenom se zna i pogoršavati. Uglavnom, za liječenje i jednog i drugog problema mogu se upotrijebiti slični pripravci.
Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili svježe namirnice, ali ih jednostavno niste stigli iskoristiti prije nego su počele propadati? Uz ove im trikove produljite rok trajanja.
Poslušajte ove savjete i održite svoje namirnice svježima dulje vremena, piše Cosmopolitan.
Ovi su napici puni šećera, glukoznog sirupa te čak i očvrsnute biljne masti te raznih aditiva... Imaju vrlo malo kafe pa ih možda i nije najpametnije nazivati kavom. Iako prekomjerno uživanje može izazvati simptome psihofizičke ovisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje, obična “turska” kava ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijem, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te pridonosi zdravlju moždanih stanica, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.
Za razliku od ostalih namirnica tog tipa, kukuruz dobiva pravu ljekovitu snagu nakon kuhanja
Kukuruz je prepun hranjivih tvari, lako se vari i obiluje ugljikohidratima, a kako nema baš puno masti zapravo je odličan izvor brze energije. Kukuruz ima najveću klicu koja ima velik udio šećera i masti, pa se od nje radi ulje.
Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.
Narežite marelice i bademe te ih s grožđicama stavite u zdjelu. Prelijte vodom do vrha i ostavite sat vremena. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na 3 – 4 žlice ulja. Dodajte janjetinu i ravnomjerno je popirjajte. Začinite s malo muškatnoga oraščića i pola žlice cimeta te posolite i popaprite.
S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima. "Recept za ajvar prenosi se iz generacije u generaciju"
Jede vam se nešto slatko i brzo? Nećete naći ništa brže od ovog recepta kojeg predstavlja 'dugojezični' celebrity chef Gordon Ramsey. isprobajte tiramisu gotov za manje od pola minute!
Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pšeničnu krupicu, mak koji ste prethodno samljeli, ulje, jabuke, mlijeko i sve zajedno dobro izmiješajte.
Analizirajući najveći broj jela bosanske kuhinje, mozžemo reći da se u njoj na autentičan način prepliću kolorit Istoka i Zapada, krož dug period odomaćivanja jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija,Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne ) modifikovana su u toj meri da se slobodno mogu nazvati Bosanska jela. Ovoga puta vam predstavljamo bosanske čorbe, Beogvu, Sarajevsku i Višegradsku.
Tjesteninu skuhati u slanoj vodi. U posebnoj posudi pomiješati jaja, mlijeko, vrhnje za kuhanje, zgnječeni češnjak, začine i svježi sir. Umak dobro pomiješati. Kada je tjestenina gotova, pomiješati je sa umakom i staviti u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali sa maslacem.
Osim što je vrlo ukusna, bundeva je i iznimno ljekovita. Sadrži antioksidanse i vitamine, a smanjuje rizik od mnogih bolesti. U kuhinji se može pripremiti na mnogo načina, a može se jesti čak i sirova. Mi vam danas otkrivamo nekoliko fantastičnih recepata zbog kojih ćete zasigurno zavoljeti bundevu.
Od bjelanjaka najprije istucite snijeg bez šećera, zatim dodavajte žlicu šećera i snijeg stalno tucite. Na kraju dodajte mljevene orahe, pa snijeg istucite do kraja. U suhi lim stavite pergament papir, namažite ga masnoćom, pa žlicom ili štrcaljkom napravite male poljupce (pusle). Odmah stavite u zagrijanu pećnicu i više sušite nego što i pečete na slaboj temperaturi oko 1 sat, da se snijeg posve stvrdne, ali pazite da ostanu bijeli.
Marelice ogulite, raspolovite, pa iz koštica izvadite jezgre koje oparite da biste ih lakše ogulili. Očišćene marelice i jezgre stavite u staklenku pa ih zalijte kipućim sirupom od šećera i vode. Staklenku stavite u posudu s mlakom vodom pa je prokuhajte 10-15 minuta.