Fabrika Argeta u Hadžićima u prošloj godini povećala je proizvodnju za pet posto i tako ostvarila sve zacrtane ciljeve, dok se očekuje da u ovoj godini proizvodnja bude povećana čak za deset posto, rekao je Enzo Smrekar, stariji izvršni direktor Atlantic Grupe, u čijem sastavu posluje Fabrika Argeta.

U BiH prosječno se gubi oko 50 posto vode zbog slabe infrastrukture vodoopskrbnog sistema, dok u nekim područjima taj broj doseže i do 80 posto za razliku od zemalja Evropske unije gdje su gubici tek deset posto", upozoreno je u četvrtak u Sarajevu na predstavljanju MDGF programa upravljanja vodosnabdijevanjem BiH. 

Na površinskom kopu "Vrtlište" Rudnika mrkog uglja "Kakanj" danas će biti pušten u rad elektro-hidraulični bager vrijedan 4,2 miliona KM.
Nova investicija Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (JP EPBiH), omogućit će Rudniku "Kakanj" povećavanje utovarnih kapaciteta na površinskoj eksploataciji uglja...

MOSTAR – Bosna i Hercegovina je u prošloj godini uvezla nešto više od 154 tisuće tona alkohola, čija je vrijednost veća od 190 milijuna maraka, što je za oko 55 tisuća tona više nego u 2010., kada je uvezeno oko 98 tisuća tona raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 116,7 milijuna maraka.
Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), povećan je i uvoz prerađenog duhana i zamjene prerađenog duhana. U 2010. ovih proizvoda uvezeno je 382 tone ukupne vrijednosti 2,2 milijuna maraka, dok je u prošloj godini uvezeno u količini od 428 tona, čija je ukupna vrijednost 2,5 milijuna maraka.

Loši rezultati Delez grupe
"Delez grupa" će kako je saopšteno iz ove kompanije ukinuti oko 5.000 radnih mjesta u Sjedinjenim Državama i zatvoriti blizu 20 prodavnica u istočnoj Evropi kao rezultat smanjenja potrošnje u posljednjem kvartalu 2011. godine

SARAJEVO - Poslovne novine, u izdanju "Privredne štampe" d.o.o. Sarajevo, ove godine realiziraju 25. “ Izbor 100 najvećih kompanija u BiH".Projekt ima za cilj promoviranje uspješnosti bh. privrednih subjekata i privrede u cjelini i sastoji se od rang-liste velikih, srednjih i malih kompanija iz BiH koja se objavljuje u julu, ....

Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. marta, donosimo vam neke činjenice o piću bez kojeg je nezamisliv čovjekov život, vodi, te ujedno i predstavljamo jednu od novih domaćih prirodnih izvorskih voda, vodu Nevru.
Više od dvije trećine Zemljine površine čini voda, od čega tek nešto više od 2% spada pod slatke vode. Od toga tek oko 0,3% predstavlja pitku vodu
Realne prognoze kažu da će do 2050. godine na Zemlji živjeti oko 10 milijardi ljudi, što znači da će u svijetu vladati velika nestašica pitke vode

Velik broj zemalja već sada desalinizira morsku vodu kako bi je mogli konzumirati
BiH nema taj problem. Procjenjuje se da je BiH bogatija izvorištima kvalitetne pitke vode od cijele srednje Europe.

Tvornica mašina GS-TMT iz Travnika ponovo je počela proizvoditi ramove za luksuzna bicikla - čopere, čija cijena u Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama dostiže i nekoliko hiljada eura.
Ramovi se isporučuju njemačkoj kompaniji "Global Suorcing" u Regensburgu, kupcu travničke tvornice. - Već smo isporučili prvih 30 ramova, a u narednom periodu isporučivat ćemo od 100 do 200 komada mjesečno, zavisno od narudžbi. Mi proizvodimo ramove, dok se montaža ostale opreme i farbanje bicikala obavlja u Njemačkoj. 

www.snizenja.ba

Tikvice oguliti, presjeći na pola i svaku polovinu presjeći uzduž na 3 dijela.
Staviti u cjediljku, posoliti i ostaviti pola sata da odstoji i ocijedi se.
Nakon pola sata oprati tikvice i ocijediti ih od viška vode.
Veću tepsiju obilato premazati uljem i staviti na stranu.
Tikvice prvo uvaljati u mješavinu brašna, parmezana i začina, pa u umućena bjelanca u koja ste dodali 2 kašike vode i na kraju u krušne mrvice.

www.veza.ba

Skuhati makarone prema uputstvo u slanoj vodi, pa ih ostaviti da se ocjede
Isjeckani salamu, kornišone ,bijeli sir i malo kaškavalja. Ako stavljate masline isjecite i njih.


Pomješajte kiselu pavlaku sa sjeckanim sastojcima, dodajte začine u oceđene makarone dodajte sve to, pa u pouljenu dublju tepsiju sve poravnajte. Odozgo malo kečapa i majoneze. Izrendajte kaškavalj iznad i stavite u pećnici dok se kaškavalj ne otopi, ne dobije lijepu žutu koricu.

www.veza.ba

Mladi krompir dobro operite i izribajte zelenom, grubom stranom sundjera. Nije potrebno, čak nije poželjno, da sažuljate koru. Ukusnije će biti ako ostane. Presecite ga po dužini, pa obe polovine još na četiri dela, ako nisu sitni krompiri, ako jesu, dovoljno će biti polovine preseći samo još na pola. Očistite toliko krompira da vam stanu jedan uz drugi u najveću tepsiju koju imate.

www.veza.ba

Mljevenom mesu dodati jaje, prezle i vodu. Luk sitno isjeckati (najbolje u blenderu) pa ga na zagrijanom puteru pirjaniti dok ne omekša i malo ne porumeni. Malo ga ohladiti i dodati mesu, posoliti, pobiberiti, dodati sirće, origano, sjeckani peršin ili nanu. Sve dobro izmješati i poklopljeno ostaviti da na hladnom mestu odstoji oko jedan sat. Mokrim rukama formirati male ćuftice, pa ih uvaljati u brašno i na vrelom ulju pržiti sa svih strana da lijepo porumene. Uz ćuftice poslužiti krompir pire ili prženi krompir.

www.veza.ba

Tikvice operite, ogulite i naribajte.
Sir također naribajte na trakice.
U zdjelu stavite naribane tikvice i sir te dodajte jaja, brašno, sol i papar.
Brašna stavite oko 100 grama i sve zajedno pomiješajte dobro da dobijete kompaktnu smjesu.
Prema potrebi, ako je smjesa prerijetka dodajte još brašna a ako je smjesa pregusta možete dodati malo mlijeka da razrijedite smjesu.
Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji nekih 10 minuta.

U ljetnim mjesecima ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane – u tanjuru se trebaju naći raznolike namirnice koje će udovoljiti našoj potrebi za vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima

www.veza.ba

Grah prethodnog dana dobro operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u hladnu vodu i kuhajte. U međuvremenu na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte oguljene i narezane rajčice i nasjeckani češnjak pa kratko vrijeme popržite, a zatim dodajte očišćene, oprane i na listiće narezane vrganje. Zajedno pirjajte oko 20 minuta. Tada dodajte kuhani i ocijeđeni grah, posolite, popaprite, pospite vegetom i zajedno pirjajte oko 5 minuta.

www.veza.ba

Jesen ima svoje boje, okuse i mirise. Bundeva je njen zaštitni znak. Po svemu podsjeća na jesen. Izvana je zagasito žuta, iznutra baršunasto meka, a mirisom je slatkasta. Ona je ljekovita biljka čiji je jestivi mesnati dio bogat zdravim sastojcima. Bundevu bi u svoju ishranu trebali uključiti bolesnici od šećerne bolesti, gihta, reumatizma ili pretili. Postoji puno ukusnih načina kako se bundeva može pripremiti. Od pita i kolača do juha i umaka.

www.veza.ba

Narežite marelice i bademe te ih s grožđicama stavite u zdjelu. Prelijte vodom do vrha i ostavite sat vremena. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na 3 – 4 žlice ulja. Dodajte janjetinu i ravnomjerno je popirjajte. Začinite s malo muškatnoga oraščića i pola žlice cimeta te posolite i popaprite.

www.veza.ba

S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima. "Recept za ajvar prenosi se iz generacije u generaciju"

www.veza.ba

Analizirajući najveći broj jela bosanske kuhinje, mozžemo reći da se u njoj na autentičan način prepliću kolorit Istoka i Zapada, krož dug period odomaćivanja jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija,Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne ) modifikovana su u toj meri da se slobodno mogu nazvati Bosanska jela. Ovoga puta vam predstavljamo bosanske čorbe, Beogvu, Sarajevsku i Višegradsku.

www.veza.ba

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi. U posebnoj posudi pomiješati jaja, mlijeko, vrhnje za kuhanje, zgnječeni češnjak, začine i svježi sir. Umak dobro pomiješati. Kada je tjestenina gotova, pomiješati je sa umakom i staviti u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali sa maslacem. 

www.veza.ba

Osim što je vrlo ukusna, bundeva je i iznimno ljekovita. Sadrži antioksidanse i vitamine, a smanjuje rizik od mnogih bolesti. U kuhinji se može pripremiti na mnogo načina, a može se jesti čak i sirova. Mi vam danas otkrivamo nekoliko fantastičnih recepata zbog kojih ćete zasigurno zavoljeti bundevu.

www.veza.ba

Mekane i slasne njoke zaista nije teško napraviti, a uz dodatak povrća i začina pretvaraju se u ukusan i zasitan obrok. Iako mnogi zaziru od izrade domaćih njoka, postupak je krajnje jednostavan, a rezultat se zaista ne može mjeriti s onima kupljenima u prodavaonici.

www.veza.ba

Navedene sastojke izmiješati, a količinu mlijeka prilagoditi smijesi koja treba da bude nešto gušća od smijese za palačinke. Znači, mlijeka nekako “odoka” staviti kako bi ste dobili odgovarajuću gustoću. Ovu količinu izliti u pomašćen pleh od rerne. Oni četvrtasti tanki su idealni, a ako imate tu privilegiju da ovo pečete u šporetu na drva, bakrene tepsija je pravi izbor. Odrediti neku jaču temperaturu 200 C- 220 C. Ovo uvijek zavisi od šporeta i rerne.

www.veza.ba

Somuni imaju više naziva. Bilo da ih zovete piticama, hljepčićima, samunima, lepinom ili lepinjom somuni su obavezno jelo na trpezi svakog postača. Tokom islamskog mjeseca Ramazana potražnja za somunima vrtoglavo raste. Medjutim, kada se Ramazan završi prodaja somuna naglo pada. To ne znači da se somuni povlače s menija. Naprotiv, somuni su u bosanskoj kuhinji stalno prisutni i bez njih ćevapi ne bi bili to što jesu

www.veza.ba

Ćufte: Izmiješati sve navedene sastojke i ostaviti najmanje pola sata u frižideru. Nakon toga oblikovati loptice željene veličine. Sos: Propržiti malo brašna na ulju, dodati sok od paradajza, izmiješati pa polako dodavati vodu i zatim začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta. Služiti uz pire krompir.

www.veza.ba

U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red krumpira da prekrije dno, po njemu rasporediti žlicom malo smjese od jaja, rasporedti potom meso, posipati sirom pa ponovo složiti deblji sloj krumpira. Sve zaliti smjesom jaja i vrhnja, posipati sirom i peći u pećnici na 200℃ oko 30 min dok ne poprimi zlaćanu boju.

www.veza.ba

Paprike punjene krompirom ili mesom uvijek su rado viđen gost svake trpeze. Ipak, ovaj put smo se odlučili za malo drugačiju varijatnu koja je jednako ukusna. Prijatno!

www.veza.ba

Brašno u dubljoj posudi izmješajte sa šećerom, solju i praškom, pa ulijevajte doista vruću vodu stalno miješajući kuhačom. Tijesto se ne smije rasipati, ali mora biti homogeno i ne rijetko. Kad poravnate površinu pa pritisnete rukom, ostat će udubljenje ruke, ali neće popucati niti će se tijesto vratiti u prvobitan položaj. 

www.veza.ba

Kad želimo da punimo paradajz nekim nadevom treba izabrati zdrav i zreo paradajz, a da bi predjelo izgledalo lepše, treba i veličina paradajza da bude ujednačena. Paradajzu odsečemo kapke i izdubimo unutrašnjost pazeći da ne oštetimo ivice. Poslažemo ga sa otvorom okrenutim na dole kako bi se dobro iscedio. 

www.veza.ba

Tortilje su poznato meksičko jelo, koje se puni sa toliko punjenja, kao što ima na pr. vrsta pizza, sendviča i sl. Najpoznatije su sa mljevenim mesom i grahom i (ili) kukuruzom.

www.veza.ba

Zagrijati ulje na srednje jakoj vatri pa dodati na kockice narezani luk. Kad se luk zastakli, dodati sitno nasjeckani češnjak. Dodati mljeveno meso pa pirjati sve dok meso ne postane smeđe. Posoliti, popariti, dodati crvenu papriku, bosiljak i lovor.

www.veza.ba

Namirnice za pripremu svakog jela moraju uvijek (pa tako i za pizzu) biti svježe.
Kod ovog tijesta potrebno je voditi računa da: Koristi se obična pitka voda (bez mjehurića) i s ne previše kalcija. Kod nas je skoro svuda voda puna kalcija (kamenac koji se radi na slavinama) pa je najbolje vodu prokuhati prije upotrebe.

www.veza.ba

Na 3 kašika ulja, propržiti na umerenoj vatri sitno iseckani crni luk. Dodati malo soli i bosiljak. Kada se luk uprži skloniti sa strane. U posebnu šerpu staviti 3 kašike ulja, vino, vodu, šećer i kuvati dok ne proključa, pa skloniti sa vatre da se malo prohladi. Za to vreme jabuke i krompir iseckati na tanke listiće.

  1. Pečene jabuke sa medom i orasima
  2. Recept za čokoladne eklere
  3. Recept za čokoladni puding
  4. Recept za milkshake od vanilije
  5. Kolač sa višnjama
  6. Recept za falafel
  7. Sladoled od čokolade
  8. Kolač s breskvama
  9. Krofnice
  10. Bosanska Šljivopita
  11. Domaće knedle od šljiva
  12. Knjiga recepata - Palačinci
  13. Ukusna klasična pita od jabuka.
  14. Torta sa piškotama
  15. Kako pripremiti tijesto za palačinke bez prljanja sudova. Palačinke iz flaše.
  16. BUHTE SA ŠLJIVAMA I VIŠNJAMA
  17. BOSANSKI LOKUMI
  18. TORTA OD SIRA
  19. SARAJEVSKE TUFAHIJE
  20. Torta od šljiva
  21. Brzi čokoladni kolač
  22. Jesenja delicija: Ukusna torta od šljiva
  23. Napravite sami: Kremasti, preokrenuti kolač sa jabukama
  24. Rolada od kestena
  25. Čokoladni mousse: Krema u čaši gotova za 15 minuta
  26. Hit desert: Recept za tiramisu gotov u 28 sekundi
  27. Ta slatka jesen - mirisne slastice za hladne dane
  28. Okusi jeseni: Kolač od maka i jabuka
  29. Čokoladni orahovi poljupci
  30. Kompot od marelica
  31. Pita od šljiva i badema
  32. Eksplozivne kuglice
  33. Pita sa dunjama i orasima
  34. Kolač - Crvena ljubav
  35. Čokoladne tortice s kruškama
  36. Jaffa kocke
  37. Neodoljive kombinacije voća za fini jesenski desert - kompot
  38. Zdrave palačinke s bananom i sjemenkama lana za doručak
  39. Čokoladni vulkan
  40. Priprema čokoladnih Browniesa
  41. NAJFINIJE KREMŠNITE KOJE STE IKADA PROBALI: Gotove su za ravno 30 minuta!
  42. Čokoladni makaroni
  43. Savršena pita od jabuka
  44. Kinder Pingui: Recept koji je nadmašio kupovni desert
  45. Najbolji i najjednostavniji recept za kesten pire
  46. Kokos čokoladne kocke
  47. Sladoledna torta s Oreo keksićima
  48. Domaće knedle od šljiva
  49. Domaće krofne
  50. Kolač od limuna i kokosa
  51. Salata sa zelenim mahunama
  52. Top tri salate sa feta sirom
  53. Meksička salata
  54. Grah salata
  55. Francuska salata
  56. Čarobni recept: Paprike u senfu
  57. Pečene crvene paprike sa bijelim lukom
  58. Marmelada od naranče
  59. Pekmez od dunja
  60. Tradicionalni recepti za spremanje sušenih plodova
  61. ZIMNICA: Najbolji AJVAR
  62. ZIMNICA: Ukuhavanje rajčice
  63. Tradicionalni recepti za zimnicu - Iskoristite rajčice za zimnicu
  64. Kiseli luk
  65. Sušenje voća za čaj
  66. Marmelada od šipka
  67. Abeceda začinskog bilja

Zdravlje - Pozitiva - Vijesti

face